KNWV

Nieuwsbericht Topzeilen

28-1-2008

Medaillekansen voor Nederlanders op WK Zeilen in Melbourne

Pieter-Jan Postma klom vandaag van een vierde naar een derde positie in het algemeen klassement van het WK Finn. Met alleen nog de Medal race te gaan maken slechts vier zeilers in deze klasse kans op de eindoverwinning. Postma is daar een van.

De Koning en Berkhout morsten punten en zakten van de eerste naar de tweede plaats in het tussenklassement. De huidige wereldkampioenen hebben nog alle kansen om hun wereldtitel te verdedigen.

De broers Coster klommen naar een negende plaats in de ranglijst.

Finn klasse
Postma zeilde een onwaarschijnlijke race en stond op uit het graf. De Finn zeiler ging na een zeer slechte start als 31ste rond de eerste bovenboei. Vervolgens vocht Postma zich terug tot een zesde plaats. Daarmee redde de in Amsterdam wonende Fries zijn kansen op het wereldkampioenschap. Bovendien ging Postma tijdens deze bijzondere inhaalrace ook zijn Deense concurrent voorbij.

Postma staat derde met 43 punten. Aan de leiding gaat de dertigjarige Ben Ainslie met 35 punten. De Engelsman lijkt op papier
onverslaanbaar. Ainslie wist niet alleen al vier keer het
wereldkampioenschap in de Finn te winnen, maar hij heeft ook al twee gouden en een zilveren Olympische medaille in zijn kast hangen. De afgelopen jaren was Ainslie als reservestuurman in dienst van Team New Zealand in de Americas Cup.

Postma keek na zijn wonderbaarlijke inhaalrace vooruit naar de Medal race van 29 januari: We maken met zijn vieren nog kans op de titel. Maar ik richt me niet op mijn tegenstanders. Ik ga uit van mijn eigen kracht, focus me op mijzelf en mijn eigen mogelijkheden. Ik weet uit ervaring dat dat het beste resultaat oplevert.

Dames 470
Marcelien de Koning en Lobke Berkhout hadden een zeer slechte start in race negen, maar wisten zich terug te vechten naar een tiende plaats. Met heel weinig wind werd race tien gestart. De drievoudig
wereldkampioenen lagen bij de eerste boei zelfs helemaal achterin het veld.

Lobke Berkhout legt uit waarom: We kozen de verkeerde kant van het kruisrak. We dachten daar meer wind te zien maar de wind draaide totaal de andere kant op.

Uiteindelijk eindigden De Koning en Berkhout als 18de. Dit was hun slechtste resultaat van deze serie. Als gevolg hiervan ging het Amerikaanse team (Maxwell/Kinsolving) de Oranje-zeilsters voorbij op de ranglijst.

Er volgen nog twee races in de Gold Fleet. Om te bepalen wie zich Wereldkampioen mag noemen zeilen de beste tien teams aanstaande woensdag 30 januari de Medal race.

Heren 470
Sven en Kalle Coster staan weer in de top tien van het klassement. Daarmee zijn de broers het achtste land op de ranglijst. Als de Costers deze positie weten vast houden, kwalificeren ze zich ook voor de Medal Race. Ook bij de heren staan twee races in de Gold Fleet op de agenda, gevolgd door de Medal Race op 30 januari.

Zie voor de stand in het tussenklassement:

http://www.sailmelbourne.com.au, klik op results en klik dan op Finn Gold Cup of 470 World Championships.

Internetadres: http://www.sailmelbourne.com.au