Gemeente Breda

Bezoek aan Breda's Museum groeit fors

Breda's Museum heeft in 2007 ruim 57.600 bezoekers getrokken. Dat zijn er 22.700 (+65%) meer dan in 2006. Dit is het resultaat van de tentoonstellingen aan de Parade en het succes van de exposities op drie historische locaties in de stad. Breda's Museum versterkt daarmee de cultuurtoeristische bezienswaardigheid van het oude stadscentrum in het Begijnhof, de voormalige Kloosterkazerne (Holland Casino) en in de Grote Kerk. Inmiddels werkt Breda's Museum samen met het MEC en Staatsbosbeheer aan een vierde dependance 'Buitenpost Wolfslaar' en zijn er ideeën voor nieuwe initiatieven in de directe omgeving van het museum.

Naast de vaste tentoonstellingen Tijdspiegels en Stofnesten programmeerde Breda's Museum verder de wisselexposities Vakantieliefde, Terugblik - Janus Nuiten, Paulo Post Futurum, Par Coeur - tekeningen van Paul Bartels en Present. Met de tentoonstelling Paulo Post Futurum vierde Lokaal 01 haar vijfentwintigjarig bestaan in Breda's Museum. Breda's Museum krijgt naast zijn kunst en cultuurhistorische functie ook een steeds grotere rol als podium voor de hedendaagse kunst in Breda. De ontwikkeling van De Beyerd tot museum voor grafische vormgeving is daarbij een belangrijke factor.

Groot nieuws was de aankoop van twee portretten van de Bredase schilder Mattheus Verheyden (1700-1777). Zij werden in januari als paar aangeboden op een veiling bij Sotheby's in New York. Een buitenkans want de werken bleken bij restauratie een nog hogere kwaliteit te hebben dan eerder gedacht. Andere spraakmakende aanwinsten waren 'Rotsen' een olieverfschilderij van Janus Nuiten op linnen uit 1963 en het beeld 'Oedipus' van kunstenaar Dick Fluitsma ter gelegenheid van het honderdjarig jubileum van Rassers Advocaten en Notarissen.

Werken aan de toekomst
In 2007 is Breda's Museum gestart met een omvangrijk project om de collectieregistratie te digitaliseren. De voordelen op termijn zijn een efficiëntere depotindeling en een snellere selectie van objecten voor tentoonstellingen, onderzoek en educatie. Veel gegevens van de verzameling biedt het museum in de toekomst op internet aan. Heel belangrijk voor de ontwikkeling van het museum was het uitwerken van de toekomstvisie. De Stichting Cultuurbelangen Breda's Museum presenteerde tijdens het cultuurdebat in oktober haar visie op de groei van Breda's Museum. De stedenbouwkundige ontwikkeling van het nabij gelegen Mols parkeerterrein tot nieuw winkelgebied biedt kansen op een noodzakelijke verbetering van de aansluiting van het museum op de binnenstad. De essentie van het concept is de realisatie van een extra ingangspartij aan de Keizerstraat. Dit verbetert direct de zichtbaarheid van Breda's Museum aan de straatzijde en versterkt tegelijkertijd de as van cultuurinstellingen. Ook met zijn expositieruimten wil het museum zich ontwikkelen. Met de overdekking van de huidige binnenplaats tot publieke museumgalerij, de bouw daarboven van een grote expositieruimte en de omvorming van de naastgelegen depots tot tentoonstellingszalen, zijn relatief slechts bescheiden middelen gemoeid. De kracht van de collectie van Breda's Museum ligt voor een belangrijk deel in het thema modernisering van de stedelijke samenleving in de 19e en 20e eeuw. Breda's Museum kan de ontwikkeling laten zien die op vele plaatsen van toepassing is geweest en zo een baken bieden in het historisch landschap van Nederland. Niet alleen van belang en boeiend voor de bewoners van Breda, maar interessant voor iedereen.

Breda's Museum | Chassépark | Parade 12-14, 4811 DZ Breda | www. breda-museum.nl | tel. 076-529 93 00 | Openingstijden: dinsdag t/m zondag en op feestdagen van 10.00 tot 17.00 uur | Eerste kerstdag en Nieuwjaarsdag gesloten.