Gemeente Woerden

Samenvatting Jongerenenquete Visie 2025

28 jan 2008

In opdracht van de Gemeente Woerden heeft Motivaction International B.V. een onderzoek uitgevoerd naar de toekomstvisie van jongeren in de gemeente. 2007 was het jaar waarin politiek en burger in Woerden zich bogen over de toekomst van de Gemeente Woerden, dit in het kader van de Toekomstvisie 2025, die de komende jaren zal dienen als inspiratiebron en leidraad van gemeentelijk beleid. Jongeren konden online een vragenlijst invullen, daarbij maakten ze bovendien kans om in de prijzen te vallen. Bij het bekendmaken van de resultaten van het onderzoek, kregen de gelukkigen hun prijs uitgereikt.

De winnaars zijn: Elsbeth Treur (Ipod Touch), Joey van amerongen, Marc Spendel , Jonathan de Leeuw, Anita Zijdemans , Karlijn van der Burg, Chris Boele, Elmar Pels, Merel Stikvoort, Danique Melens , Krista Schellevis (allen een CD bon). Niet iedereen staat op de foto:

Het streven van de Gemeente Woerden is om álle groepen binnen de gemeente mee te laten denken over de Toekomstvisie, niet slechts de goed geïnformeerde 'ingewijden' in de Woerdense politiek. Dat betekent dat er ook specifieke aandacht moet zijn voor díe mensen die zich over het algemeen minder laten horen richting politiek, of die als groep een speciale positie innemen. Één van die groepen zijn de jongeren van Woerden. Hun wensen ten aanzien van hun woonplaats zijn vanzelfsprekend anders dan die van hun oudere stads- en dorpsgenoten.

De toekomstvisie van de gemeente Woerden spitst zich toe op drie beleidsvelden: wonen, werken en recreëren. Dit onderzoek heeft tot doel te na te gaan hoe de Woerdense jongeren denken over de toekomst van Woerden, en welke ontwikkelingen zij wensen ten aanzien van de drie beleidsvelden.

Samenvatting resultaten

Doelgroep: jongeren van 12 t/m 23 jaar (7040 personen) Respons: 255 jongeren, waarvan 179 uit Woerden en 76 uit Kamerik, Harmelen en Zegveld.

Wonen

* Op dit moment ervaart de Woerdense jeugd meer sociale cohesie in kernen buiten Woerden dan in de plaats Woerden zelf.
* In de toekomst moet er met name in de stad zelf bijgebouwd worden en dient de natuur gespaard te blijven, zo vinden de jongeren.
* 56% van de Woerdense jongeren is voorstander van voorrang bij het toewijzen van een woning voor ingezetenen van de gemeente Woerden.
* Wijken met een spreiding van oudere en jongere mensen hebben de voorkeur van het merendeel van de Woerdense jongeren.
* De auto is 'uit': fietsen en het OV hebben wat jongeren betreft de toekomst.

Werken en opleiding


* De jongens en meisjes in Woerden hebben een verschillende kijk op de toekomst van Woerden waar het het thema 'werken' betreft
* Woerdense jongens zien de meeste ruimte voor meer bedrijvigheid. Zij willen meer internationale bedrijven, zorginstellingen en IT bedrijven. Meisjes pleiten voor een toename in de zorgsector en middenstand.
* De meeste behoefte is er aan een toename van (kleine) winkels. Ook zorginstellingen en ambachtelijke beroepen worden vaak genoemd.
* Grote fabrieken zijn het minst populair: hier moeten er volgens de Woerdense jongeren eerder minder dan meer van komen.
* Bijna 50% van de Woerdense jongeren gaat binnen paar jaar buiten Woerden leren/studeren, maar 62% van hen zou die opleiding liever in Woerden volgen als dat mogelijk was (m.n. hoger onderwijs).

Vrije tijd / recreëren

* Woerdense jongeren zijn op dit moment niet ontevreden over het aanbod aan recreatieve voorzieningen, maar ze zien vrijwel allemaal potentie voor groei van het vrijetijdsaanbod.
* De vrijetijdsvoorzieningen die er in hun ogen bij moeten komen, zijn voornamelijk bedoeld voor de bewoners van de gemeente Woerden en zijn minder gericht op toeristen van buiten de gemeente.
* Een bioscoop is veruit de meeste gewenste voorziening, maar ook zwemvoorzieningen in de buitenlucht (aan een plas, of in een buitenzwembad) staan hoog op de prioriteitenlijst van de jongeren.

Zie ook:

* 14 mrt 2007, Woerden vormt visie op verre toekomst
* 21 nov 2007, De mening van jongeren telt!

* 24 okt 2007, Participatietraject Visie 2025 van start Achtergrond informatie:

* Burgerpanel

* Jongerenraad Woerden