Algemene Inspectiedienst (AID)

AID controleert emissiearm aanwenden drijfmest bouwland

28-01-2008

De Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit controleert vanaf februari 2008 extra op de naleving van het Besluit gebruik meststoffen. Sinds 1 januari van dit jaar is het niet langer toegestaan drijfmest op bouwland in twee opeenvolgende werkgangen uit te rijden en onder te werken. Om het milieu te beschermen moet drijfmest in het vervolg in één zogenoemde werkgang emissiearm worden aangewend.

De mest moet bij het uitrijden direct in de grond wordt gebracht of met één machine op de grond wordt gebracht en ondergewerkt. De verandering, welke overigens ook van toepassing is op zuiveringsslib, is in 2006 al opgenomen in het gewijzigde Besluit gebruik meststoffen, en treedt dit jaar in werking. Iedereen die drijfmest uitrijdt kan gecontroleerd worden. Bij een overtreding wordt proces-verbaal opgemaakt. Een overtreding kan ook gevolgen hebben voor de hoogte van de inkomenssteun. Naast de AID is ook de politie bevoegd het Besluit gebruik meststoffen te handhaven.

Meer informatie
Alleen voor de media. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichter van de AID, 045-5466223 of 06-48132318.