FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: Leugens werkgevers installatiebranche onacceptabel

Het cao-conflict in de Metaal en Techniek wordt steeds grimmiger. Nadat FNV Bondgenoten na de derde onderhandelingsronde een eindbod heeft gedaan, verspreid werkgeversorganisatie in de installatiebranche UNETO-VNI nu leugens over de ontstane problemen.

"De werkgevers claimen dat er niet is overlegd en dat ze wel willen investeren. Ik weet niet waar ze dat vandaan halen," zegt Jos Brocken, bestuurder bij FNV Bondgenoten.

In de nieuwsbrief van UNETO-VNI claimen de werkgevers een loonkostenstijging van 5%. Dit percentage verklaren zij met loonsverhoging, een eenmalige uitkering, verhoging van jeugdloonschalen, scholingsmogelijkheden, een banenplan en competentietesten. Brocken: "Hoewel het op papier heel mooi lijkt, klopt het verhaal van de werkgevers niet. De loonsverhoging is effectief 1,5 procent omdat die pas later in het jaar wordt toegekend. Het banenplan moet bekostigd worden door Aboutaleb en de overige plannen zijn cosmetisch of sigaren uit eigen doos, zoals bijvoorbeeld het snijden in leeftijdsdagen."

Door de verspreiding van de nieuwsbrief van de werkgevers, wordt de actiebereidheid in de sector alleen maar groter. "Werknemers accepteren niet dat hun werkgevers weigeren in de sector te investeren. De installateurs willen de leugens van hun werkgevers niet horen. De bereidheid om te staken is ontzettend groot. De kleinmetaal moet nu investeren in koopkracht, in mensen en in een goede cao."

In de Metaal en Techniek werken ongeveer 400.000 werknemers.
---