Rechtbank Leeuwarden


Grieven tegen tijdelijke huisvesting campus Wyldemerk in Harich verworpen

De voorzieningenrechter heeft geoordeeld dat de bouw van de tijdelijke leef- en leerplaats Wyldemerk in Harich kan doorgaan. De grieven van omwonenden zijn door de voorzieningenrechter afgewezen.

De gemeente Gaasterlân-Sleat heeft aan de Stichting de Wyldemerk bouwgunning verleend voor de bouw van tijdelijke huisvesting van een leef- en leerplaats ten behoeve van 48 jongeren en 25 begeleiders. Tevens is tijdelijke vrijstelling verleend van het bestemmingsplan. Het betreft een experimenteel project om te bekijken wat de beste vorm is om jongeren zonder zicht op opleiding of baan, die dreigen af te glijden naar maatschappelijk ongewenst gedrag, op te vangen. Het project past in het beleid van het kabinet om ervaringen op te doen in verschillende vormen van opvang. De bouwlocatie bevindt zich op een perceel naast de voormalige grasdrogerij in het buurtschap Kippenburg.

De omwonenden stelden dat het niet zeker is dat de tijdelijke huisvesting binnen vijf jaar zal verdwijnen. Bovendien vrezen zij voor allerlei vormen van overlast voor omwonenden en de natuur.

De voorzieningenrechter is van oordeel dat voldoende aannemelijk is gemaakt dat het om een experiment gaat, dat naar zijn aard een tijdelijk karakter heeft. Verder vindt de voorzieningenrechter dat er voldoende waarborgen zijn om de overlast te beperken.

LJ Nummer

BC2861

Bron: Rechtbank Leeuwarden Datum actualiteit: 28 januari 2008 Naar boven