Meer samenhang in eerstelijnszorg

Nieuwsbericht, 28 januari 2008

De eerstelijnszorg heeft een onmisbare functie in de gezondheidszorg in Nederland en staat, ook internationaal, goed bekend. Toch zijn er verbeteringen mogelijk.

Ontwikkelingen als de vergrijzing, de groei van het aantal chronisch zieken en de toenemende aandacht voor preventie en jeugd en gezin maken verbetering zelfs noodzakelijk. Hierdoor zal het aantal complexe zorgvragen ook blijven toenemen.

Nota

Dit schrijft minister Klink aan de Tweede Kamer, nadat de ministerraad afgelopen vrijdag heeft ingestemd met de nota Dynamische eerstelijnszorg. Centrale thema's in de brief zijn:
1. Meer samenhang in de zorg
2. Meer innovatie, ondernemerschap en betere zorginkoop 3. Grotere transparantie, betere kwaliteit en vanzelfsprekende veiligheid
4. Betere organisatie van de acute zorg.

Op al deze terreinen komt de minister met acties. Zo zet het kabinet in op kwaliteitsindicatoren, die voor de patiënt, zorgverleners en verzekeraars duidelijk moeten maken waar de beste zorg geleverd wordt. De patiënt kiest vervolgens zelf een zorgverlener. Daarbij moet hij er altijd van uit kunnen gaan dat de zorg veilig is en dat aanbieders servicegericht zijn. Ook moet de zorgverlener in de eerste lijn meer een wegwijsfunctie vervullen.

Chronisch zieken

De eerstelijnszorg is zeer geschikt voor de behandeling van chronisch zieken en kan goed een verbinding leggen tussen preventie en zorg. Daarbij is het van cruciaal belang om in te spelen op de lokale situatie, omdat vooral in wijken met een lage sociaal-economische status de gezondheid integraal moet worden verbeterd.

Specialiseren

Verder wordt de financiering bekeken. In combinatie met de ontwikkeling van kwaliteitsindicatoren kan dit leiden tot het verplaatsen van zorg van de tweede naar de eerste lijn. Dit maakt het voor zorgverleners ook mogelijk zich verder te specialiseren. Dit is belangrijk om hen in te laten spelen op de zorgvraag van de patiënt, die per wijk zeer verschillend kan zijn.

De eerstelijnszorg moet als laagdrempelig aanspreekpunt voor de patiënt blijven functioneren. Dit past bij de breed levende wens voor een betere samenhang en samenwerking van de eerste lijn in het geheel van (ook gemeentelijke) zorgfuncties.

Verwijzingen

* Visie op de eerstelijnszorg: 'Dynamische eerstelijnszorg' Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport