European Union



Brussel, 28 januari 2008

Gezamenlijke verklaring van de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank ter gelegenheid van de officiële invoering van SEPA-betaalinstrumenten door EU-banken (MEMO/08/51+ MEMO/08/52)

Vandaag gaat de eengemaakte eurobetalingsruimte (Single Euro Payments Area - SEPA) van start met de officiële invoering door de Europese banken van het eerste SEPA-betaalinstrument voor overschrijvingen. Hiermee wordt een eerste stap gezet in een marktgedreven migratieproces dat de komende paar jaar zijn beslag zal krijgen en waarbij klanten zullen overstappen van de bestaande binnenlandse elektronische betaalinstrumenten naar de nieuwe SEPA-instrumenten. Dit proces moet worden gezien als een logisch vervolg op de invoering van de euro en zal aanzienlijke voordelen opleveren omdat het tot een concurrerender en efficiëntere betaalmarkt zal leiden.

SEPA is de nieuwe eengemaakte eurobetalingsruimte die het mogelijk maakt overal in het eurogebied even snel, veilig en vlot als in eigen land te betalen. Binnen SEPA worden alle eurobetalingen als binnenlandse betalingen beschouwd en met één enkele set betaalinstrumenten uitgevoerd. SEPA is dus een natuurlijk vervolg op de invoering van de euro en moet worden gezien als een nieuwe belangrijke stap voor Europa om het volledige potentieel van de interne markt te benutten. De SEPA-betaalinstrumenten kunnen ook worden gebruikt voor het doen van eurobetalingen binnen de EU maar buiten het eurogebied en in een aantal aangrenzende landen .

De Europese Centrale Bank (ECB) en de Europese Commissie (EC) verheugen zich over de officiële start van SEPA en betuigen hun erkentelijkheid voor de aanzienlijke voorbereidende werkzaamheden die de Europese banken onder leiding van de European Payments Council hebben verricht om de eengemaakte eurobetalingsruimte tot stand te brengen. Vandaag is dan ook een belangrijke mijlpaal in het migratieproces naar SEPA bereikt met de officiële invoering van het eerste SEPA-betaalinstrument voor overschrijvingen. Om technische en juridische redenen zal de invoering van het SEPA-betaalinstrument voor incasso's pas later maar in elk geval vóór 1 november 2009 plaatsvinden. Wat kaartbetalingen betreft, is sinds 1 januari 2008 de SEPA-kaartregeling in werking getreden.

SEPA zal een belangrijke bijdrage leveren aan de verwezenlijking van de Lissabon- agenda. De eengemaakte eurobetalingsruimte zal tot efficiëntere EU-betaalmarkten leiden en innovatie stimuleren, waardoor de Europese economie concurrerender zal worden. In de openbare sector kan SEPA worden gebruikt als een platform ter bevordering van e-Government en zodoende tot een efficiënte openbare dienstverlening bijdragen.

Zoals twee studies van respectievelijk de ECB^ en de EC^ aantonen, zal SEPA enorme voordelen opleveren. Uit de studie van de EC blijkt met name dat de potentiële voordelen van SEPA voor de betaalmarkten alleen al de komende zes jaar een bedrag van meer dan 123 miljard euro kunnen vertegenwoordigen. Daar kan nog eens 238 miljard euro bijkomen als SEPA als platform voor elektronische facturering kan worden gebruikt.

Uit beide studies blijkt tevens dat het migratieproces naar SEPA vooral voor de banken een hele uitdaging zal betekenen. Volgens de ECB-studie kunnen deze hun kosten aanzienlijk verminderen, maar zullen zij aan scherpere concurrentie blootstaan. SEPA zal banken tevens de gelegenheid bieden nieuwe, aan de betaalketen gerelateerde diensten met toegevoegde waarde aan te bieden. De ECB en de EC roepen de banken dan ook op de dynamiek van het SEPA-proces in stand te houden, zodat gebruikers door middel van een marktgedreven proces snel op de nieuwe SEPA-betaalinstrumenten kunnen overstappen en de kosten van naast elkaar bestaande betaalinstrumenten (namelijk de huidige binnenlandse betaalinstrumenten en de nieuwe SEPA-instrumenten) tot een minimum kunnen worden beperkt. Dit vereist tevens de snelle invoering van het nieuwe SEPA-betaalinstrument voor incasso's en de volledige invoering van de SEPA-kaartregeling door alle relevante belanghebbenden. Als intensieve gebruikers van betaalinstrumenten zullen ondernemingen en overheidsdiensten sterk profiteren van de door SEPA mogelijk gemaakte efficiëntieverbeteringen. Zij zouden dan ook een belangrijke rol kunnen spelen in het welslagen van SEPA door in het kader van een marktgedreven proces van meet af aan van SEPA-instrumenten gebruik te maken, zodat een achteruitgang in vergelijking met het kosten- en dienstenniveau van de bestaande binnenlandse betaalinstrumenten wordt vermeden.

Ter gelegenheid van de officiële start van SEPA zullen de heer Charlie McCreevy (Commissaris voor Interne markt en diensten, EC), mevrouw Gertrude Tumpel-Gugerell (Directielid, ECB) en de heer Gerard Hartsink (voorzitter van de European Payments Council) vanavond te Brussel als gastheren en gastvrouw fungeren voor een speciaal evenement dat door hoge gasten uit kringen van de EU-betaalmarkt zal worden bijgewoond.
---

IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland.

"The economic impact of the Single Euro Payments Area", ECB Occasional Paper No 71, augustus 2007.

Verwijzing naar persbericht Commissie over de resultaten van de studie van Capgemini.

http://www.consilium.europa.eu/ueDocs/cms_Data/docs/pressData/nl/ecofi n/91500.pdf, blz. 19.