Groen!

Brussel, 28 januari 2008

Minister Ceysens exporteert wapens naar Saudi-Arabië

De minister liegt het parlement voor, aldus Eloi Glorieux

Volgens Vlaams volksvertegenwoordiger Eloi Glorieux (Groen!) gaat Vlaams minister Patricia Ceysens twee keer ernstig in de fout. Niet alleen laat ze toe dat er pantserwagens naar Saudi-Arabië uitgevoerd worden, maar ze tracht ook deze onverantwoorde wapendeal te verdoezelen in de rapportage aan het parlement. Dit is ontoelaatbaar, verklaart Glorieux. Groen! interpelleert de regering daarover woensdag, tijdens de plenaire zitting.

Een Vlaamse wapenlevering aan een regime als dat in Saudi-Arabië is strijdig met de Europese Gedragscode inzake Wapenhandel, aldus Glorieux. Maar daar houdt het niet mee op. Nog erger is dat deze deal bewust wordt toegedekt in het rapport aan het Vlaams Parlement. Een jaar geleden weigerde gewezen minister Fientje Moerman nog een gelijkaardige exportlicentie, omdat de te leveren pantserwagens rechtstreeks zouden bijdragen aan de repressie en mensenrechtenschendingen in Saudi-Arabië.

Maar eigenlijk maakte ook Moerman een fout, zegt Glorieux nog. Ze nam de afgewezen vergunningsaanvraag niet op in de rapportage aan het Vlaams parlement. Om de zes maanden geeft de minister in de subcommissie Wapenhandel van het parlement nochtans een overzicht van alle gegunde en geweigerde aanvragen voor de uit-, in- en doorvoer van wapens en militair materiaal. Over de toen door haar geweigerde exportlicentie stond evenwel niets vermeld in het verslag.

In de rapportage van de Overheidsdienst Controle Wapenhandel van december 2007 staat een levering ter waarde van meer dan 56 miljoen euro, bestaande uit voertuigen speciaal ontworpen of aangepast voor militair gebruik. Als bestemmeling staat de defensie gerelateerde industrie in het Verenigd Koninkrijk, maar onder de rubrieken land van eindgebruiker en eindgebruiker staat evenwel niets. Daardoor wekt de minister de schijn dat deze levering voor het VK is bedoeld. Nochtans weten de administratie en de minister zeer goed dat het Britse defensiebedrijf BAE deze Vlaamse pantserwagens verder zal uitvoeren naar de Nationale Garde in Saudi-Arabië.

Minister Ceysens lapt de Europese Gedragscode dus aan haar laars, en verzwijgt het aan het parlement. Op die manier maakt ze van de zogenaamde transparantie in de rapportage over de wapenhandel een lachertje, besluit Glorieux. Groen! pleit ervoor dat de bevoegdheid voor het vergunnen van wapenexportlicenties bij de minister van Buitenlandse Aangelegenheden zou liggen, en niet bij de minister van Economie. Afwegingen of bepaalde wapentransacties al dan niet kunnen doorgaan moeten genomen worden vanuit een visie op buitenlandbeleid en niet in functie van economische opportuniteiten.

Eloi Glorieux, Vlaams volksvertegenwoordiger