Raad van de Europese Unie

http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/nl/cfsp/98428.pdf

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de Comoren :

P E R S
We t s t r a a t 1 7 5 B - 1 0 4 8 B R US S E L T e l . : + 3 2 ( 0 ) 2 2 8 1 6 3 1 9 F a x : + 3 2 ( 0 ) 2 2 8 1 8 0 2 6 press.office@consilium.europa.eu http://www.consilium.europa.eu/Newsroom 5652/08 (Presse 22) 1
NL
RAAD VAN
DE EUROPESE UNIE
NL
Brussel, 25 januari 2008
5652/08 (Presse 22)
P 012
(OR. en)
Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de Comoren
De EU herinnert eraan dat zij de initiatieven van de Afrikaanse Unie (AU), alsmede de instandhouding van de integriteit en de eenheid van de Unie der Comoren, op basis van de overeenkomsten van Fomboni (2001) en Moroni (2003), blijft steunen. De EU beklemtoont hoezeer het van belang is dat een vreedzame, op dialoog gebaseerde aanpak van de crisis gehandhaafd blijft en dat een verslechtering van de humanitaire situatie wordt voorkomen.
De EU is ernstig bezorgd over de beweerde mensenrechtenschendingen op het eiland Anjouan.
5652/08 (Presse 22) 2
NL
De EU steunt het optreden van de AU met het oog op een vreedzame oplossing van de crisis en de organisatie van nieuwe verkiezingen op het eiland Anjouan. De EU heeft nota genomen van de beslissing tot verlenging van de maatregelen die de Raad voor Vrede en Veiligheid van de AU tijdens zijn zitting van 21 januari tegen Anjouan heeft genomen. De EU staat klaar om de AU bijstand te verlenen voor de uitvoering van de door de Raad voor Vrede en Veiligheid van de AU genomen beperkende maatregelen teneinde tot een onderhandelde oplossing van de crisis te komen. De kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië* en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaatlidstaten Albanië, Montenegro en Servië, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne, de Republiek Moldavië, Armenië en Georgië sluiten zich bij deze verklaring aan.
* Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.