Raad van de Europese Unie


-Verklaringen over het gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid (GBVB): Verklaring voorzitterschap doodstraf Iran :
http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/nl/cfsp/98430.pdf (your selected language)

P E R S
We t s t r a a t 1 7 5 B - 1 0 4 8 B R US S E L T e l . : + 3 2 ( 0 ) 2 2 8 1 6 3 1 9 F a x : + 3 2 ( 0 ) 2 2 8 1 8 0 2 6 press.office@consilium.europa.eu http://www.consilium.europa.eu/Newsroom 5686/08 (Presse 23) 1
NL
RAAD VAN
DE EUROPESE UNIE
NL
Brussel, 28 januari 2008
5686/08 (Presse 23)
P 13
(OR. en)
Verklaring van het voorzitterschap namens de EU over de doodstraf in Iran
De EU is ernstig bezorgd over het nieuws van de aanstaande executie van Ali Mahin Torabi, Saeed Jazee, Amir Amrolahi, Rahim Ahmadi, Mohammadreza Haddadi, Behnood en Ali (alleen onder deze naam bekend), die ter dood veroordeeld zijn voor misdaden die zij hebben gepleegd toen zij minderjarig waren. De EU merkt op dat deze executies een rechtstreekse inbreuk vormen op de internationale verbintenissen van de Islamitische republiek Iran, met name het Internationaal Verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten en het Verdrag inzake de rechten van het kind, die beide uitdrukkelijk de terechtstelling verbieden van minderjarigen of van mensen die veroordeeld zijn voor misdaden die zij hebben gepleegd toen zij minderjarig waren. 5686/08 (Presse 23) 2
NL
De EU dringt er bij de Islamitische Republiek Iran op aan zich te conformeren aan het internationale recht en de executies van de heren Torabi, Jazee, Amrolahi, Ahmadi, Haddadi, Behnood, Ali en andere jeugdige delinquenten op te schorten, en daarbij alternatieve straffen voor jeugdige delinquenten te overwegen, met inachtneming van de internationale normen en standaarden die waarborgen bieden voor de bescherming van de rechten van degenen die ter dood veroordeeld dreigen te worden. De EU is ook ernstig bezorgd over de in Iran gebruikte executiemethoden (zoals steniging), die niet aan de internationale normen voor de uitvoering van de doodstraf voldoen en een schending van de internationale verbintenissen van Iran op het gebied van de mensenrechten vormen. In dit verband is de EU bezorgd over het feit dat twee mannen, Tayyeb Karimi en Yazdan, in Shiraz ter dood zijn veroordeeld en binnenkort zullen worden geëxecuteerd door "van een hoogte" of "een klip" te worden geworpen. De EU roept Iran op deze executies op te schorten en zich ertoe te verbinden dergelijke straffen in de toekomst niet op te leggen.
De EU veroordeelt de toenemende toepassing van doodstraffen en executies in de Islamitische Republiek Iran. De EU herhaalt tevens het standpunt dat zij van oudsher huldigt, namelijk dat zij in alle omstandigheden tegen de doodstraf is, en stelt nogmaals dat iedere gerechtelijke dwaling in het geval van de doodstraf een onherstelbaar en onomkeerbaar verlies van een mensenleven betekent. De EU is voor de universele afschaffing van de doodstraf en dringt er bij de Islamitische Republiek Iran op aan de doodstraf af te schaffen, desnoods door in een eerste fase een moratorium op executies in te stellen, overeenkomstig de op 18 december 2007 door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties bekrachtigde resolutie over een moratorium op de toepassing van de doodstraf.
De kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië* en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaatlidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro en Servië, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne, de Republiek Moldavië en Georgië sluiten zich bij deze verklaring aan.
*Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.