Ingezonden persbericht


Persbericht

HARLINGEN WIL WINDMOLENPARK IN DE WADDENZEE

De Waddenvereniging heeft vol afschuw kennis genomen van nieuwe plannen op het wad. De gemeente Harlingen blijkt ideeën te hebben voor de bouw van een windmolenpark in de Waddenzee. Om het uitzicht op de gemeente niet te blokkeren moet het park "zo ver mogelijk in zee" komen te staan. Directeur Hidde van Kersen van de Waddenvereniging: "Absurd, onmogelijk en onaanvaardbaar. Het lijkt wel of de gemeente Harlingen niet wil begrijpen wat het betekent dat de Waddenzee een beschermd natuurgebied is. Vorig jaar wilde de gemeente een deel van het gebied om de haven te kunnen uitbreiden, nu wil zij weer een windpark in de Waddenzee. Nog even en de discussie gaat weer over inpolderen..."

Het plan van de gemeente Harlingen staat in schril contrast met het uitstekende advies van de Raad voor de Wadden over windenergie. Deze raad adviseerde vorige week aan Minister Cramer van VROM dat windmolens niet passen zijn in het beschermde open landschap van het waddengebied. Windmolens zijn volgens de raad te zien als hoogbouw en dus alleen toegestaan waar al sprake is van havengerelateerde of industriële hoogbouw. Woordvoerder Corporaal van Harlingen beweerde vorige week het tegendeel: "niet op het land, wel in het water"!

"Dit soort voorbeelden geven aan hoe er door overheden met dit gebied wordt omgegaan. Op papier lijkt de bescherming van dit natuurgebied goed geregeld. Maar als je kijkt welke beslissingen er in de praktijk worden genomen krijg je een heel ander beeld. Ik hoop dat minister Cramer dit keer goed naar de Raad voor de Wadden luistert", aldus Van Kersen namens de Waddenvereniging.

Meer informatie:

Waddenvereniging
Hidde van Kersen
Algemeen directeur

Tel 0517 - 493 693
Of 06-10883259

De Waddenvereniging heeft een nieuw adres:
Droogstraat 3, Postbus 90, 8860 AB, Harlingen