Gemeente Spijkenisse


Toren Rokade, een nieuwe parel langs de Oude Maas

28 januari 2008

Rokade

De raadscommissie Centrum heeft ingestemd met het definitieve ontwerp van de tweede toren in het plan De Elementen. Deze toren, met de naam Rokade, is een ontwerp van architect Rien de Ruiter van het bureau Klunder Architecten uit Rotterdam. Rokade telt 33 verdiepingen en is 113 meter hoog. Het complex heeft een plint van zes bouwlagen waarin de huurappartementen komen. Daarop komt een toren die visueel uit twee delen bestaat, een donker en een lichter deel. In de hoogbouw komen de koopappartementen. Door het ontwerp hebben bijna alle appartementen zicht op de rivier.

Andere bekende hoogbouwontwerpen in de regio van dit gerenommeerde bureau zijn onder andere De Boompjes en de Hoge Erasmus, en meer recent de Reviustoren in Capelle a/d IJssel.

Het project bestaat uit 263 appartementen waarvan 90 appartementen in de bereikbare huursector (voor 55+) en 173 koopappartementen. De appartementen variëren in grootte van circa 54 m2 tot circa 176 m2. De verkoopprijzen zijn vanaf ca. 140.000 tot ruim 450.000 euro.

Het complex krijgt 285 gebouwde parkeerplaatsen. Boven deze parkeerplaats komen vier evenementendekken verbonden door bruggen. De `bekendste tuinman van Nederland' Lodewijk Hoekstra gaat deze buitenruimte vorm geven. In het complex zitten op de begane grond ook enkele commerciële ruimten voor horeca, gezondheidszorg en kantoren.

Net als het eerste complex De Vier Werelden wordt bij Rokade gebruik gemaakt van aardwarmte (geothermische energie). Dit duurzaam bouwen levert een belangrijke bijdrage aan de oplossing van de CO2 problematiek.

Vertrouwen in Rokade is groot
De Rokade gaat begin maart 2008 in de verkoop. Een maand later wordt al de eerste paal geslagen. Dat is uniek te noemen in bouwend Nederland. De gemeente en ontwikkelaars hebben zo veel vertrouwen in dit project dat over twee weken al wordt begonnen met aanleggen van het systeem van warmtepompen. Kort daarna volgen dus de eerste funderingspalen. De toren wordt gebouwd door Ballast Nedam.

Naam Rokade
De verschijningsvorm van een donker en een licht deel was de inspiratie voor de naam Rokade. Bij zwart/wit en een (woon)toren denk je al gauw aan een schaakspel. Rokade is een bijzondere zet bij het schaken.

Op de projectwebsite van De Elementen of in het Elementenhuis (verkoop- en informatiecentrum) kan men zich vrijblijvend inschrijven zodat een uitnodiging voor de start verkoop Rokade wordt ontvangen.