Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Oosterhout (28-01)

OOSTERHOUT NB, 28 januari 2008

Vuurwapens gevonden bij verdachte van huiselijk geweld

LAGE ZWALUWE: In de nacht van zondag 27 januari op maandag 28 januari reageerde de politie op een melding van huiselijk geweld in Lage Zwaluwe. De politie arresteerde een 41-jarige verdachte en vond in de woning twee vuurwapens met bijbehorende munitie.

Een 40-jarige vrouw meldde om 01.45 uur dat ze haar woning was uitgevlucht nadat ze door haar echtegenoot mishandeld was. De vrouw had haar twee jonge kinderen achter moeten laten en had inmiddels bij familie (elders in Nederland) onderdak gekregen. De vrouw wilde geen aangifte doen. De veiligheid van haar kinderen was de belangrijkste reden om hulp van de politie in te roepen.

De politie arresteerde vervolgens de 41-jarige verdachte. Het bleek dat de man nog gezocht werd door het openbaar ministerie. Hij moest nog een gevangenisstraf van 27 dagen uitzitten. De twee kinderen zijn nadien overgedragen aan de moeder. Uiteraard is de Raad voor de Kinderbescherming ook geïnformeerd over de gang van zaken. Omdat er mogelijk sprake was van bedreiging met vuurwapengeweld doorzocht de politie de woning. Daarbij zijn twee illegale vuurwapens en munitie aangetroffen en in beslag genomen.
De verdachte is in verzekering gesteld op verdenking van overtreding van de Wet Wapens en Munitie. Hij wordt ook verdacht van mishandeling. Naar verwachting wordt hij deze week nog voorgeleid bij de rechter-commissaris.

Arrestatie vanwege afsteken vuurwerk

RAAMSDONKSVEER: De politie arresteerde zondagmiddag 27 januari om 16.45 uur een 32-jarige man uit Zutphen. Hij was vuurwerk aan het afsteken op de Beelaertsweg in Raamsdonksveer. Rond zijn auto lag een hoeveelheid resten van afgestoken vuurwerk. In de kofferbak van zijn personenauto vond de politie nog veel meer vuurwerk (o.a. vuurpijlen, grondpotten, Chinese rol, etc.). Tijdens het verhoor verklaarde de verdachte dat hij samen met een vriend even tevoren voor 150,- aan vuurwerk in België had gekocht. De vriend was gevlucht toen hij de politieauto zag naderen. Tegen de 32-jarige Zutphenaar is proces-verbaal opgemaakt en het resterende vuurwerk is in beslag genomen.

Verkeersovertreder blijkt onder invloed

WIJK EN AALBURG: Agenten zagen maandag 28 januari 2008 omstreeks 02.00 uur een automobilist met hoge snelheid over de Provincialeweg-Zuid rijden. Zijn hoge snelheid was reden voor een controle, maar de man pleegde nog meer verkeersovertredingen. Zo passeerde hij met hoge snelheid de linkerkant van een verkeersheuvel. Vervolgens nam hij een verkeersdrempel met dermate hoge snelheid dat de vonken onder de auto vandaan kwamen. In Heusden stopte de man en onderging hij een blaastest. Omdat er alcohol in het spel was, volgde zijn arrestatie. Hij moest mee naar het politiebureau om een ademanalyse te ondergaan. De ademanalyse-apparatuur gaf een uitslag van 395 ug/l, terwijl 220 ug/l de wettelijk toegestane maximum grens is. De agenten maakten proces-verbaal tegen de man op. Daarnaast kreeg hij een rijverbod van drie uren opgelegd.

Weer sigaretten gestolen bij inbraak

DUSSEN: Tabaksartikelen zijn gestolen bij een inbraak in een supermarkt aan de Van Der Dussenlaan. De inbraak in het pand vond plaats op maandag 28 januari rond 01.40 uur. Dat was namelijk het tijdstip waarop het inbraakalarm in werking trad. Om binnen te komen forceerden de daders de toegangsdeur aan de voorkant van de winkel. De politie reageerde op het alarmsysteem dat in werking was getreden. Toen de agenten arriveerden waren de daders er al vandoor. Het winkelpersoneel mist een hoeveelheid sigaretten. De politie nam een aangifte op en liet de technische recherche sporen veilig stellen.

Op 10 april 2006 en 30 mei 2006 vonden soortgelijke inbraken plaats in de betreffende winkel. Bij de eerste inbraak stuitte de politie op de daders. De vier mannen konden ontkomen in een gestolen BMW en reden daarbij dwars door een plantsoen. Omdat de inbrekers met extreem hoge snelheid en gedoofde lichten reden, zagen ze kans om te ontkomen.

GENDEREN: Ook werd er geprobeerd om in te breken bij een supermarkt in Genderen. Dat gebeurde eveneens in de nacht van zondag 27 januari op maandag 28 januari. De inbraak werd maandagochtend 07.00 ontdekt. Onderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat de inbraakpoging rond 01.30 uur plaatsvond. Het lukte de daders hier niet om de toegangsdeur open te krijgen. Wel ontstond er de nodige schade.

Computerapparatuur ontvreemd

KAATSHEUVEL: Een bedrijf aan de Schotsestraat is gedupeerd door inbrekers. Dat gebeurde tussen 22 januari en 28 januari. Bij het pand werd een ruitje ingeslagen. Via ontstane gat kon raam geopend worden om binnen te komen. Uit een kantoorruimte zijn vervolgens vier computers en een laptop weggenomen. De politie wijst erop dat het inbrekers wel erg gemakkelijk wordt gemaakt als computerapparatuur vlak achter de ramen geplaatst wordt. Bovendien is de apparatuur vaak vanaf de openbare weg goed zichtbaar en benaderbaar. Bij deze werkwijze heeft ook een inbraakalarm weinig nut. De dief heeft de buit al te pakken, nog voordat het alarm in werking treedt.

Gaatjesboorder actief in Waalwijk

WAALWIJK: De politie waarschuwt voor de inbraakmethode waarbij de dader gaatjes boort om binnen te komen. In de nacht van zondag 27 januari op maandag 28 januari werd op deze manier ingebroken in een woning aan de Hofstad en een woning aan de Aletta Jacobsstraat. Aan de Hofstad maakte de inbreker een laptop, mobiele telefoons, digitaal fototoestel en een geldbedrag buit. In de Aletta Jacobsstraat verdwenen twee tassen, twee mobiele telefoons en een digitaal fototoestel. De agenten namen een aangifte op, speurden naar sporen en stelden een buurtonderzoek in.

Om binnen te komen boorde de dader een gat in het kozijn van een achterdeur. Via het boorgat ontgrendelde hij de knip/vergrendeling van de deur. De hier gehanteerde manier van inbreken is gemakkelijk te voorkomen door vergrendelbare knippen aan te brengen (bijvoorbeeld met een slot- of drukknopmechanisme). Het slot of mechanisme blokkeert de simpele ontgrendeling via het boorgat. Dit geldt uiteraard ook voor raamhendels. Kijk voor meer preventietips op www.politiemwb.nl of doe navraag bij de wijkagent.

Auteur: Jeroen Steenmeijer