Gemeente Schiedam


Januari

Monopole; de keuze is gemaakt

28 januari 2008

Het college van B&W van Schiedam heeft na een uitgebreide marktverkenning eind december 2007 de knoop doorgehakt. Een van de serieuze gegadigden voor de aankoop van Monopole, het voormalige bioscooppand op de Hoogstraat, krijgt tot uiterlijk 1 april 2008 de gelegenheid om de planvoorstellen verder uit te werken. Het gaat om de overname en het herstel en herbestemming van een monumentale pand; centraal gelegen in de Schiedamse binnenstad. Daarover zullen tussen ontwikkelaar en gemeente technische en financiële afspraken moeten worden gemaakt.

De keuze is gevallen op het voorstel van de firma Remmers Retail uit Capelle aan de IJssel, in samenwerking met ViProjects. Zij willen het pand van de gemeente overnemen en het herstellen en verbouwen tot een grand café op de begane grond + de 1e verdieping en met op de bovenverdiepingen een kleinschalig, thematisch klasse hotel.

Het bedrijf laat zien dat het met respect met het pand en de architectuur daarvan wil omgaan en dat op de begane grond een landelijk bekend grand café met een goede uitstraling kan worden gevestigd. Het middengedeelte van de Hoogstraat kan een behoorlijke oppepper goed gebruiken. Naar het oordeel van het college van B&W bieden de nu voorliggende plannen daartoe heel goede mogelijkheden.

Het pand verkeert in zeer slechte staat en er zijn daarom ook snel bouwkundige maatregelen nodig om het gebouw te behouden. En ofschoon ook sloop van het pand en nieuwbouw op deze locatie zijn verkend, wordt vanwege de bijzondere plaats die het huidige gebouw in het stadsbeeld in neemt en de hoge kosten van vervangende nieuwbouw van deze optie afgezien.

De combinatie ViProjects / Remmers Retail ziet in het pand en op deze locatie in de Schiedamse binnenstad goede mogelijkheden voor horeca-exploitatie, en heeft de uitdaging om van het pand en deze bijzondere plek in de binnenstad iets moois te maken met enthousiasme aanvaard.