Senternovem



25-01-2008 | CD-rom's Slimme-Energie enthousiast ontvangen

De kop is eraf. De campagne Slimme Energie is in december 2007 van start gegaan. De website is inmiddels in de lucht en met de activiteiten om zoveel mogelijk facilitymanagers energiebewust te maken, is een begin gemaakt. Zo heeft het campagneteam cd-rom's gemaakt waarop diverse maatregelen staan die deze managers kunnen helpen hun gebouwen energiezuiniger te maken.

Jaarlijks betalen Nederlandse kantoren en zorginstellingen miljoenen euro's te veel aan energie. Dat kan slimmer. Daarom richt de campagne zich specifiek op de facility managers van deze sectoren. De cd-rom's zijn dan ook verstuurd vakbladen die interessant zijn voor facilitymanagers zoals Office en Facility Management Magazine. In december en januari ontvingen 16.000 abonnees de cd-rom. Programma-adviseur Hans Scherpenzeel: "Tot nu toe is de respons geweldig. Het is altijd even afwachten of je de juiste doelgroep bereikt, maar het lijkt goed te gaan. Op de beurs Facilitair hadden we een stand en daar kwamen facilitymanagers uit zichzelf langs om te vertellen dat ze de cd-rom hadden ontvangen. Sommigen waren zelfs al aan de slag gegaan."

Monitoring
Het campagneteam vindt het belangrijk om het verstrekken van de cd-rom's goed te monitoren. Ze wil graag weten in hoeverre de facilitymanagers de toegestuurde cd-rom gebruiken. Alle maatregelen en instrumenten die SenterNovem heeft zijn voor de campagne Slimme Energie op de cd-rom gezet. Afhankelijk van de uitkomst zullen de activiteiten worden aangepast en worden uitgebreid. "We zijn bezig de naamsbekendheid van Slimme Energie bij de managers te vergroten en benieuwd hoe we daarin zijn geslaagd. Misschien hebben we voldoende naamsbekendheid bereikt en kunnen we ons gaan richten op de groep rondom deze managers zoals installateurs en adviesbureaus die de managers adviseren", aldus Scherpenzeel.

Nieuwe methode
In de komende maanden wil Scherpenzeel een methode ontwikkelen om de maatregelen die de facilitymanager neemt, ook kan bestendigen en te borgen binnen een organisatie. "Facilitymanagers moeten een organisatie ondersteunen en daar hoort gebouwenbeheer bij. Vaak laat de manager een beheersplan maken door een extern adviesbureau. Misschien moeten we koersen op het aanbieden van groene beheersplannen bij adviesbureaus zodat zij de facilitymanagers dat kunnen aanbieden."

Ook benieuwd naar de instrumenten van Slimme Energie? Kijk op www.slimmeenergie.nl.