Senternovem



28-01-2008 | Ambitieuze criteria duurzaam inkopen voor Grond, Weg en- Waterbouw

De criteria voor duurzaam inkopen voor de Grond, Weg en- Waterbouw worden ambitieus. De themawerkgroep Bouw/GWW die de criteriaontwikkeling begeleidt, werkt in overleg met andere partijen en stakeholders aan een voorstel. De werkgroep bestaat uit vertegenwoordigers van alle overheden en is opgericht in mei 2007.

De themawerkgroep Bouw/GWW begeleidt de criteriaontwikkeling voor duurzaam inkopen voor 22 productgroepen. "Bij Bouw/GWW gaat het om bijzondere objecten als bruggen, wegen en gebouwen", vertelt Irma Thijssen, projectadviseur van SenterNovem. "Ook het aanbestedingstraject is uniek, omdat niet alleen de realisatie, maar ook het ontwerp, beheer en onderhoud en de sloop worden aanbesteed. En er is steeds meer sprake van functioneel, en dus innovatief aanbesteden, naast het traditionele aanbesteden. Dat vereist een aparte aanpak van de criteria en daarom zijn we begonnen met de themawerkgroep."

Criteria
Voor de ontwikkeling van criteria voor Bouw/GWW worden bestaande instrumenten gebruikt, zoals GreenCalc en GPR om de Milieu Index van een Gebouw (MIG) te meten. "Naast criteria - eisen en wensen - voor producten ontwikkelen we ook criteria op functioneel niveau. Dat wil zeggen dat niet aan alle losse onderdelen van een bouwwerk, zoals isolatie, glas, of warm water, eisen worden gesteld, maar dat het geheel aan een bepaalde duurzaamheidsscore moet voldoen. Dat geeft bedrijven ruimte om nieuwe duurzame oplossingen te verzinnen."

Vraagstukken
Alle overheden hebben zich geschaard achter de doelstelling van duurzaam inkopen en willen de duurzaamheidscriteria toepassen bij hun aanbestedingen. Het hogere doel hierachter is de markt te verduurzamen en zo samen een leefbare en duurzame leefomgeving te bereiken en te behouden. De criteria worden dan ook door vertegenwoordigers van álle overheden vastgesteld. Zij nemen de eisen op in hun aanbestedingen. De themawerkgroep werkt nog aan een voorstel voor de duurzaamheideisen. "Wij gaan voor ambitieuze criteria. Natuurlijk moeten de criteria wel voldoen aan de Europese aanbestedingsregels en moeten ze eenduidig en verifieerbaar zijn. Ook moeten er meerdere aanbieders zijn zodat een Europese aanbesteding voldoende respons oplevert", aldus Thijssen.

"Een aantal zaken waarvoor we maatregelen willen treffen, zijn we nog aan het onderzoeken. Hoe kunnen we bijvoorbeeld via Duurzaam Inkopen zorgen dat we sociaal duurzaam geproduceerde producten inkopen? Dus hoe kunnen we in de hele productieketen slechte arbeidsomstandigheden en kinderarbeid voorkomen? Een andere vraag is: kunnen we eisen stellen aan de arbeidsparticipatie van werklozen, aan het veiligheidsbeleid van een leverancier of aan de ervaring met duurzaamheid? En hoe dan? Al deze vragen worden nu juridisch onderzocht.

Processtappen
De conceptcriteria zijn nu in ontwikkeling, maar er moet nog veel werk verzet worden. "Voor de productgroep Bouw zijn zo'n veertig stakeholders betrokken, zowel overheden als marktpartijen en brancheorganisaties. Na een laatste inkooptechnische en juridische toets worden de criteria voorgelegd aan de Programmagroep DBO (Duurzame Bedrijfsvoering Overheden); de Stuurgroep DBO stelt de criteria uiteindelijk vast. Daarna worden ze gepubliceerd op de website www.senternovem.nl/duurzaaminkopen.