Senternovem



28-01-2008 | Conferentie PeGO succes: Convenant Meer met Minder afgesloten

De ministers Vogelaar (Wonen, Wijken en Integratie), Cramer (VROM Ruimte en Milieu) en Van der Hoeven (EZ) hebben 23 januari jongstleden samen met EnergieNed, Bouwend Nederland, VME en UNETO-VNI het convenant Meer met Minder ondertekend. Dit convenant is het eerste sectorakkoord van het werkprogramma Schoon en Zuinig.

Aansluitend op de ondertekening heeft het Platform Bewoners en Duurzaam Bouwen minister Vogelaar een intentieverklaring aangeboden waarin zij zeggen actief bij te zullen dragen aan de doelstellingen van Schoon en Zuinig. Dit alles vond plaats tijdens de conferentie `Wij kunnen het maken' georganiseerd door het Platform EnergieTransitie Gebouwde Omgeving (PeGO). Zo'n 250 belangstellenden waren hierbij aanwezig.

PeGO ondertekening PeGO, mei 2006 opgericht, kent drie transitiepaden: bestaande bouw, innovatie en regelgeving. Voor elk van deze transitiepaden is een werkgroep aan de slag gegaan. Het plan Meer met Minder is tot stand gekomen op initiatief van de werkgroep bestaande bouw en de energie-, bouw- en installatiebranche. Het tekenen van het convenant is het startsein om aan de slag te gaan. In 2008 starten een aantal pilots om de Meer met Minder aanpak uit te testen. Meer informatie over het plan, het convenant en het uitvoeringsprogramma is te vinden op www.meermetminder.nl.

Publiek PeGO Innovatie: naar een energieneutrale woning in 2020 Ook Pieter Hameetman, voorzitter van de Innovatiewerkgroep, benadrukt tijdens de conferentie dat gestructureerd samenwerken bij innovatieve projecten broodnodig is om versneld innovaties in de bouw door te kunnen voeren. Wat koplopers doen is hard nodig, ervaringen en kennis moeten echter doorstromen naar de reguliere bouw. Innovaties in technieken en bouwprocessen kunnen vervolgens op grote schaal uitgevoerd worden. Om dit te ondersteunen zal binnenkort een UKR tender worden gepubliceerd. Voor meer informatie zie: www.senternovem.nl/energietransitiego/werkgroepen/innovatie.asp

Wettelijke minimum-eis energieprestatie in de bestaande bouw zinvol, haalbaar en uitvoerbaar?
Rik Grashoff, voorzitter van de werkgroep regelgeving, zet dit discussiepunt op de agenda. Het debat hierover zal volgens het panel - bestaande uit Yvonne Bleize, wethouder Milieu en Energie gemeente Leeuwarden, Leon van Halder, DG wonen VROM/WWI, Bas van der Griendt van Rabo vastgoed/Bouwfonds en Daan van Vliet, Regieraad Bouw en Uneto-VNI - open en eerlijk met vele partijen moeten worden gevoerd. Daarom alleen al houdt PeGO dit punt op de agenda.

Al met al een geslaagde bijeenkomst waarin PeGO heeft laten zien wat ze de afgelopen periode heeft bereikt en wat de nieuwe agendapunten zijn in de komende jaren. Meer informatie: www.creatieve-energie.nl.