Senternovem



28-01-2008 | Daylight Award 2008 naar architectenbureau cepezed

Architectenbureau cepezed heeft de Daylight Award 2008 gewonnen voor de transformatie van kantoorgebouw Westraven in Utrecht. Stichting Living Daylights en Reed Business willen met de tweejaarlijkse prijs de toetreding van daglicht in gebouwen stimuleren.

De Delftse architecten ontvingen uit handen van de juryvoorzitter, Rijksbouwmeester Mels Crouwel, een cheque van EUR2.500 en een kunstwerk. De jury was onder de indruk van de metamorfose die Westraven heeft ondergaan: "van een sick building tot een helder, transparant, state of the art kantoorgebouw dat op elk gebied een voorbeeldfunctie vervult".

Daylight Award 2008 uitreiking Voor de architecten was de opdracht een grote uitdaging. "Westraven was op, niemand wilde er meer mee werken", vertellen architecten Schleurholts en Pesman van cepezed. "Door gebruik te maken van meer daglicht, minder kunstlicht en een betere oriëntatie in het gebouw is het weer een prettig gebouw geworden om in te werken".

Nieuw programma: Schoon Licht
Daglicht is nog altijd de duurzaamste verlichtingsbron. De Daylight Award sluit dan ook naadloos aan bij het nieuwe Kompas-programma van SenterNovem: Schoon Licht. Met dit programma wil SenterNovem de CO2-uitstoot in utiliteitsgebouwen drastisch terugbrengen. Verlichting is verantwoordelijk voor een vijfde van de totale energiekosten in de utiliteitsbouw. In gebouwen wordt maar liefst twee zoveel energie voor verlichting gebruikt als in huishoudens. Optimaal gebruik van daglicht en het gebruik van duurzame kunstlichtsystemen kunnen hier veel besparen.

Meer weten over het programma Schoon Licht? Kijk op www.schoon-licht.nl.