Senternovem



25-01-2008 | Overheden moeten het energielabel snel aanvragen

Het was nauwelijks te missen de afgelopen maanden: de campagne voor het sinds 1 januari verplichte energielabel. Dat het label bestaat, is inmiddels wel duidelijk, maar overheden wacht een extra uitdaging. Zij moeten ervoor zorgen dat vanaf 1 januari 2009 het label op een zichtbare plaats hangt in vrijwel elk groot overheidsgebouw waar publieksdiensten worden verleend. Overheidsinstellingen worden daarbij ondersteund door Platform Energielabel Publieke Gebouwen.

In het platform zijn gemeentelijke en provinciale overheden, waterschappen en Rijksoverheden zoals VROM en de Rijksgebouwendienst vertegenwoordigd. "We overleggen over de praktische obstakels die zich voordoen bij het verkrijgen van een energielabel", vertelt voorzitter Hans Cox. "Het is de plaats om kennis te delen."

Aanbesteding
Overheidsinstellingen moeten nu al de eerste stappen voor die energielabels zetten: de aanbesteding ervan kan een tijdrovende klus zijn. Cox: "Bij gemeenten met maar een paar gebouwen zal het weinig moeite vergen, maar veel overheden moeten een uitgebreide aanbestedingsprocedure opstarten. Welke eisen kun je in een aanbesteding stellen, hoe zorg je dat het soepel verloopt? Een paar partijen hebben al een aanbesteding achter de rug, zij stellen bijvoorbeeld hun documenten ter beschikking. Maar zelfs als je daarvan gebruik maakt, kost het tijd. Je kunt niet pas in december beginnen als je op 1 januari een label moet hebben hangen."

Controle
Het platform maakt geen prijsafspraken, ook niet nu zoveel aanbestedingen tegelijk gaan lopen. "De prijs wordt door de markt bepaald", zegt Cox. "Maar uiteraard delen we die informatie wel in het platform. Dan krijg je vanzelf een beeld van de gemiddelde prijs." Ook handhaving is - uiteraard - geen taak van het platform. Cox: "De verantwoordelijkheid voor het aanvragen van het label ligt bij de gebouweigenaar. Maar de controle vanaf 2009 is makkelijk. Een lokale belangengroepering hoeft alleen maar een pand binnen te lopen om te zien of het er hangt. Als overheidsinstelling wil je natuurlijk niet dat je daar vragen over krijgt."

Slecht label
De vraag is of het voor een gebouw met bijvoorbeeld een G-label wel zo gunstig is om het op te hangen. Maar Cox relativeert dat: "Een energielabel in de la laten liggen verandert de situatie echt niet. Het label is bedoeld als prikkel: als je weet waar je staat, kun je ook gaan bedenken hoe het beter kan. Op vragen naar aanleiding van een slecht label kun je je dus gewoon voorbereiden."

Vragen over het energielabel voor overheidsgebouwen? Via de helpdesk van SenterNovem komt u in contact met Platform Energielabel Publieke Gebouwen. Niet alle gebouwen waarin publieksdiensten worden verleend hoeven op 1 januari 2009 een energielabel te hebben. Onder meer monumenten en scholen zijn uitgezonderd. Kijk hier voor de precieze regels.