Senternovem



25-01-2008 | Van adviseur aan huis tot monitoring en beleidsadvies

Van het energielabel, dat per 1 januari 2008 verplicht is, zijn er inmiddels zo'n 70.000 uitgereikt. Achter de labels gaat een behoorlijke infrastructuur schuil. Ze zijn namelijk pas rechtsgeldig na afmelding in een speciale database. SenterNovem is de partij die dit alles coördineert. Arjan Verheul (Adviseur): "Het aantal labels in de database is sinds september sterk toegenomen, en we staan nog maar op de drempel, aangezien het label vanaf 2008 verplicht is gesteld."

De energielabels worden uitgereikt door adviseurs in de markt, SenterNovem verricht het overkoepelende, coördinerende werk. "Wij beheren de database en zorgen ervoor dat de ICT-infrastructuur up-to-date blijft."

Kostenefficiënt afmeldsysteem
"Na de aanvraag van een energielabel komt er een gecertificeerd adviseur op bezoek om het gebouw in kaart te brengen. Relevante aspecten worden nauwgezet geïnventariseerd, zoals mate van isolatie, gebouwtype, en gebouwinstallaties. Na invoer hiervan in een softwarepakket wordt automatisch het bijpassende label berekend. Het label wordt afgemeld door de informatie te uploaden naar de database. De adviseur ontvangt per omgaande het registratienummer dat op het certificaat moet worden geprint. Als er op enig moment vragen zijn of als er iets mis gaat staan de medewerkers van onze helpdesk klaar", aldus Verheul. "Alle Europese landen mogen zelf bepalen of en hoe zij deze labelregistratie aanpakken, zolang ze maar rapporteren over de resultaten. Nederland heeft voor een kostenefficiënte aanpak gekozen. Het afmeldproces verloopt geheel automatisch. De informatie in de database dient meerdere doelen. En de markt is direct betrokken bij de uitvoering." Tweejaarlijks wordt een monitoringrapportage naar Brussel gestuurd, om aan te tonen dat Nederland aan zijn Europese verplichting voldoet.

Monitoring, steekproeven en informatie
Medewerkers van het team Monitoring binnen Kompas analyseren de gegevens in de database. Verheul: "Zo is het bijvoorbeeld mogelijk een verdeling te maken van labelklassen (A t/m G) op wijkniveau, verdeeld over Nederland. Dit kan input zijn voor de beleidsadvisering in samenwerking met collega's uit andere teams." De database heeft nog meer functies. "Hij kan ook gebruikt worden voor het uitvoeren van steekproeven. Zo kunnen certificerende instanties de adviserende organisaties controleren en de kwaliteit van de labels waarborgen. Makelaars en notarissen kunnen labelinformatie online opvragen bij het Kadaster en binnenkort komt labelinformatie publiek beschikbaar, onder meer via de huizenverkoopsite Funda."

Aandacht voor het label
Duidelijk is dat er steeds meer aandacht is voor het label. "De labelklasse van een gebouw zal naar verwachting steeds nadrukkelijker meewegen in het besluit van potentiële kopers of huurders. Zeker de laatste tijd is er een sterke toename van het aantal bezoekers van onze website en dat geeft wel aan hoezeer het energielabel leeft. Tot voor kort was het aanvragen van het label een vrijwillige keuze. Sinds dit jaar is het label verplicht gesteld. We gaan nu zien hoe het aantal labels in de database zich echt gaat ontwikkelen."