Voedingcentrum


Borstvoeding heeft de voorkeur

28 januari 2008

In Dagblad De Pers staat een interview met Pieter Sauer, hoofd van het Groningse Beatrix Kinderziekenhuis en hoogleraar kindergeneeskunde. Hij stelt dat in Nederland borstvoeding geven nauwelijks voordelen heeft boven flesvoeding. Dat is niet juist. Borstvoeding heeft zowel voor babyâs als moeders voordelen voor de gezondheid.

In het artikel zegt Sauer: âIk durf met grote zekerheid te zeggen dat flesvoeding vrijwel net zo goed is als borstvoeding.â (â¦) âIn principe benadert goede flesvoeding borstvoeding dusdanig dat er nauwelijks verschil is waar te nemen.â Hij meent dat borstvoeding alleen voordelen heeft in ontwikkelingslanden. Daar is vaak geen schoon water om een fles klaar te maken, met alle gevaren van dien.

Voorkeur voor borstvoeding
Het Voedingscentrum is met Sauer eens dat de flesvoeding in Nederland van goede kwaliteit is. Wel vindt het Voedingscentrum dat borstvoeding de voorkeur heeft. Er is overtuigend wetenschappelijk bewijs dat kinderen die borstvoeding krijgen een lager risico hebben op infecties van het maagdarmkanaal en middenoorontsteking. Ook is overtuigend aangetoond dat borstvoeding de kans op overgewicht en hoge bloeddruk verkleint. Verder beschermt borstvoeding geven de moeder tegen reumatische artritis en mogelijk ook tegen eierstokkanker en borstkanker voor de overgang. Deze voordelen gelden zowel in ontwikkelings- als westerse landen, voor zowel kinderen van hoog- als van laagopgeleide ouders.

Goede begeleiding voorwaarde
Daarnaast vindt het Voedingscentrum het belangrijk dat moeders goed begeleid worden door zorgverleners als ze borstvoeding willen geven. Borstvoeding geven is een vaardigheid die moeder en kind moeten leren. Als de productie van moedermelk eenmaal goed op gang is, geven moeders in het algemeen met plezier borstvoeding en zijn er weinig problemen. Als ondanks goede begeleiding de borstvoeding niet wil lukken en de baby onvoldoende drinkt, is het nodig over te schakelen op flesvoeding. Het is belangrijk hiermee niet te wachten tot het kind is uitgedroogd.
Flesvoeding levert net als moedermelk alle voedingsstoffen die het kind nodig heeft. Het verschil is dat in moedermelk ook immuunstoffen zitten. Die spelen een rol bij de beschermende werking.