Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

CNV Chemie en energie (vakgroep van de CNV BedrijvenBond)

Utrecht, 28 januari 2008


------

Leden bepalen nu of actiedreiging bij Albemarle echt uit de lucht is

CNV Chemie en energie bereikt alsnog principeakkoord met katalyst Albemarle

De kou lijkt uit de lucht. In ledenvergaderingen vanmiddag en vanavond wordt dit definitief bepaald. Maar feit is dat onderhandelaar Peter Böeseken van CNV Chemie en energie maandag 28 januari alsnog een principeakkoord heeft gesloten over een nieuwe cao met katalysatorbouwer Albemarle in Amsterdam en Amersfoort. Een ultimatum en bijbehorende acties bleken ter elfder ure niet nodig om alsnog overeenstemming te bereiken.

Het principeakkoord beslaat een tweejarige cao (1/1/08 - 1/1/10) voor de medewerkers in beide vestigingen. De lonen gaan in die periode in 4 stappen met in totaal 7 procent omhoog.

Het verschil van mening over het zogenaamde indexatiefonds kon nog niet worden overbrugd. Böeseken: "Albemarle moet nog 750.000 euro doneren in dit fonds dat is bedoeld om de pensioenen op inflatiepeil te krijgen. Over hoe groot de achterstand momenteel is wil ik opnieuw met de directie om de tafel gaan zitten. Want met deze 'principe-cao' bestaat er kans dat de achterstand oploopt."

Met Albemarle is namelijk voor dit principeakkoord overeen gekomen dat de resultaatafhankelijke beloning voortaan structureel wordt uitgekeerd. In 2008 stijgt de eindejaarsuitkering daardoor tot 7,25 procent van het jaarloon en in 2009 tot 7,5 procent. Ter vergelijk: een volledige 13e maand is gelijkwaardig aan 8,33 procent van het jaarloon.

Onderhandelaar Böeseken. "Dit structureel maken van de extra beloning heeft dus een gunstig effect op de pensioenen. Daar tellen ze nu voor mee. Maar dat maakt tegelijkertijd die indexatieachterstand alleen maar groter. Maar die stand van zaken wil ik dus, zoals gezegd, op korte termijn herevalueren."

Bij Albemarle worden katalysators vervaardigd, bedoeld voor de brandstoffenproductie door oliemaatschappijen. Er werken ruim 500 medewerkers in vestigingen in Amsterdam en Amersfoort.