Hulpverleningsregio Haaglanden


Mobiele Data Terminal (MDT)

Brandweer ontvangt informatie direct in de voertuigen

Informatie die de brandweer nodig heeft als elke seconde telt, is vanaf februari 2008 digitaal beschikbaar in 27 voertuigen via de Mobiele Data Terminal (MDT). De actualiteit van de informatie (waaronder de route) en de snelheid waarmee het in de voertuigen gebruikt kan worden zal bijdragen aan kortere aanrijtijden. Nu gebeurt het vergaren van informatie over adresgegevens, de route, informatie over gevaarlijke stoffen en risicovolle objecten vaak nog handmatig.

Een MDT is een computer in voertuigen die essentiële informatie voor hulpverleners eenvoudig toegankelijk maakt. Verschillende brandweervoertuigen gebruiken de MDT al enige tijd, nieuw is echter dat de 1-1-2-meldkamer bij het verwerken van een melding de benodigde informatie naar het brandweervoertuig stuurt waar het direct op de schermen zichtbaar is.
Door de MDT is essentiële informatie sneller beschikbaar. Daarnaast zorgt de MDT in de toekomst voor het veel effectiever bijhouden van de gegevens omdat de informatie digitaal verwerkt wordt.

Informatie uitwisselen
Bij een incident wisselen de meldkamer en het brandweervoertuig informatie uit over onder andere het incident, de adresgegevens en de plaats waar het voertuig zich het best kan opstellen. Deze communicatie gebeurt vaak onder grote tijdsdruk en met omgevingslawaai.
Hulpverleningsvoertuigen die nog niet voorzien zijn van een MDT gebruiken boeken en kaarten.
Het actualiseren en controleren van de informatie in de boeken en kaarten blijkt erg arbeidsintensief. Met de komst van MDT gaat dit veranderen; sneller informatie opzoeken, sneller updaten, minder fouten en overal binnen de regio Haaglanden is dezelfde informatie beschikbaar. De MDT geeft de brandweer de essentiële informatie die nodig is bij het uitvoeren van de repressieve taak; het blussen van een brand of het redden van mens of dier.

Gegevens MDT
De hardware van de Mobile Data Terminal voor een tankautospuit bestaat uit een pc-kast, een klein beeldscherm voorin en een groot beeldscherm achterin. Er zit geen toetsenbord of muis bij omdat er gewerkt wordt met touchscreens waarbij de brandweermensen via het scherm de MDT kunnen bedienen. De MDT geeft enkel relevante informatie voor de beperkte leestijd tijdens de rit naar het incident, waaronder:
- Routenavigatie op straat en huisnummer;

- Vertoning van onder andere brandkranen, automatische paaltjes (pollers), busbanen, gebouwomtrekken;

- Kaarten met informatie over gevaarlijke stoffen;
- Informatie over de vitale onderdelen van personen- en vrachtautos;
- Kaarten van objecten met een meer dan gemiddeld risico.

Inmiddels zijn zevenentwintig tankautospuiten voorzien van een MDT in de regio Haaglanden, dat is ruim de helft van de tankautospuiten in de regio.


---

---