Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2070809930

Vragen van de leden De Roon en Fritsma (beiden PVV) aan de ministers van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en van Justitie over subsidie voor een frauderende school. (Ingezonden 28 januari 2008)


1
Klopt het dat aan de Hogeschool Zeeland door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een subsidie van 10 miljoen euro is toegekend, terwijl hetzelfde ministerie drie jaar geleden 19 miljoen euro van deze Hogeschool terugvorderde wegens fraude? 1)


2
Deelt u de mening dat (rechts)personen die zich schuldig hebben gemaakt aan fraude tegen de overheid, gedurende een flink aantal jaren helemaal geen subsidie meer zouden moeten ontvangen van diezelfde overheid? Zo neen, waarom niet? Zo ja, welke stappen gaat u zetten om dit voor de toekomst te verhinderen?


3
Deelt u de mening dat de belastingbetaler door deze gang van zaken fors tekort wordt gedaan? Zo neen, waarom niet?


4
Deelt u de mening dat door deze gang van zaken de overheid fors aan geloofwaardigheid verliest in haar strafrechtelijke aanpak van grote fraudezaken?


5
Hoe oordeelt u over de uitlating van de bestuursvoorzitter van deze Hogeschool, dat de thans verstrekte subsidie van 10 miljoen euro wordt gebruikt voor een investeringsprogramma waarvoor de Hogeschool zelf het geld niet heeft omdat zij gebukt gaat onder de aflossingsverplichting uit hoofde van de eerder genoemde fraudezaak?


6
Deelt u de mening dat door de toekenning van de subsidie van 10 miljoen euro een premie is gezet op het plegen van fraude? Wilt u de toekenning van deze subsidie ongedaan maken? Zo neen, waarom niet?


1) http://www.elsevier.nl/nieuws/nederland/artikel.asp?artnr=189716