Time : 16:40:08
Date : 28 January 2008
Sender Name: TéléSAT

TéléSAT - EINDELIJK EEN DIGITAAL SATELLIETPLATFORM VOOR FRANSTALIG BELGIË EINDELIJK EEN DIGITAAL SATELLIETPLATFORM

VOOR FRANSTALIG BELGIË

Brussel/Waterloo, 28 januari 2008 - TéléSAT is een nieuw platform voor digitale televisie via de satelliet dat zich exclusief richt op Franstaligen in België. Bovendien zal TéléSAT als één van de eerste televisieplatformen ter wereld gaan uitzenden in MPEG4-formaat en HD.

De eerste testuitzendingen zijn gepland voor maart 2008. Voor meer informatie, surf naar www.telesat.be.

Primeur in Wallonië
TéléSAT zal een gevarieerd aanbod brengen van Franstalige en internationale zenders, die heel eenvoudig kunnen worden ontvangen door middel van een discrete schotelantenne. De uitzending gebeurt via ASTRA, Europa's grootste aanbieder van satelliettelevisie die bovendien meer dan vierhonderd radio- en televisiezenders gratis beschikbaar stelt.

TéléSAT bezorgt Wallonië meteen een primeur door als één van de eerste televisieplatformen ter wereld te gaan uitzenden in MPEG4-formaat. Dit betekent dat alle abonnees meteen ook met een HD-ontvanger zullen werken die de omschakeling naar programma's in hoge definitie moeiteloos aankan.

Met welke hardware er precies zal worden gewerkt voor de ontvangst, dat zal pas later in februari bekend worden gemaakt. Op dat moment zal TéléSAT ook de prijs van het abonnement aankondigen en zal er alvast een tipje van de sluier worden opgelicht in verband met de zenders in het aanbod.

Ervaring en ambitie
Aan het hoofd van dit nieuwe TéléSAT-project staat Kurt Pauwels, die hiermee niet aan zijn proefstuk toe is. De afgelopen twee jaar leidde hij het Vlaamse satellietplatform TV VLAANDEREN immers al naar een sterke positie op de markt voor digitale televisie met meer dan 50.000 Vlaamse Gezinnen als abonnee. Eerder werkte hij voor Canal+ en het Zuid-Afrikaanse MultiChoice (Filmnet) al mee aan projecten rond digitale televisie, en was hij Directeur Distributie voor Discovery Networks Europe. In die laatste functie was hij onder andere verantwoordelijk was voor de lancering van Discovery Channel en Discovery RealTime in Frankrijk.

Over TéléSAT zegt Algemeen Directeur Kurt Pauwels het volgende: "Voor elk land en elke regio in Europa is er een heel eigen zenderaanbod beschikbaar op de satelliet, van Friesland tot Sardinië, van Wales tot Bretagne en het Baskenland. De afgelopen twee jaar hebben we tegen alle verwachtingen in bewezen dat er ook voor Vlamingen in België een markt bestaat voor digitale televisie via de satelliet. De Franstaligen in dit land konden dan ook niet achterblijven: de tijd is rijp voor een aanbod op de satelliet dat specifiek wordt samengesteld op hun maat. Met TéléSAT zullen wij hen een volwaardig platform kunnen aanbieden voor een zeer aantrekkelijke prijs."

Als Operationeel Directeur van TéléSAT werd Yann Guyonic aangesteld, zelf ook geen onbekende in het audiovisuele milieu. Hij verdiende zijn sporen op de Belgische Communicatieafdeling van CANAL+ alvorens de stap te zetten naar filmdistributeur Warner Bros., waar hij de leiding had over de Afdeling Communicatie en Marketing. Yann Guyonic is momenteel druk bezig met het aanwerven van de ploeg waarmee hij van TéléSAT een groot succesverhaal kan maken.

De voordelige keuze
Net zoals Vlaanderen en Nederland is ook Wallonië traditioneel een regio waar kabeltelevisie overheerst, maar toch is in deze regio's een sterke toename van het aantal schotelkijkers vast te stellen. De reden hiervoor moet waarschijnlijk worden gezocht in de superieure beeldkwaliteit, het enorme zenderaanbod, of het absolute gebruiksgemak en mobiliteit van zo'n schotelantenne - of de verleidelijke mix van dit alles tezamen natuurlijk.

Maar wie zijn nu eigenlijk deze schotelkijkers? Zij kunnen in elk geval niet in één hokje worden gedrongen. Mensen die ook in hun vakantieverblijf wensen te genieten van zenders van eigen bodem vormen een grote groep, maar net zo goed jonge gezinnen die op zoek gaan naar de beste prijs-kwaliteitverhouding en diegenen die gewoon het beste beeld uit hun flat screen televisie willen halen.

Wat TéléSAT vooral doet, is de televisiekijker in Franstalig België een keuzevrijheid bieden die hij voordien nooit had. De verwachting is dan ook dat de Waalse consument, eens hij effectief voor de keuze staat, digitale televisie via de satelliet zeker in overweging zal nemen. De eerste testuitzendingen zijn voorzien voor maart 2008.

VOOR DE REDACTIE (