Florijn College Breda


Betreurenswaardig incident op Florijn College MBO

Op deze school voor economisch middelbaar beroepsonderwijs (MBO), heeft vandaag een steekincident plaatsgevonden tussen twee studenten. Daarbij is een 16-jarige student uit Oosterhout gewond geraakt in het gezicht en in de rug. De vermoedelijke dader, een 18-jarige medestudent uit Breda, heeft zich inmiddels gemeld bij de politie. Momenteel is de zaak in onderzoek bij de politie.

Het Florijn College, dat onderdeel is van ROC West-Brabant, betreurt het incident. Alle studenten en docenten zijn kort na het incident bij elkaar gekomen in de aula om geïnformeerd te worden over het incident. Er is slachtofferhulp aangeboden voor degenen die daar behoefte aan hadden.

Reactie Raad van Bestuur
Bestuursvoorzitter Rob Franken van ROC West-Brabant is bedroefd en geschokt door het incident. Franken benoemt het Florijn College als een veilige school waar al jarenlang geen noemenswaardige incidenten hebben plaatsgevonden. Ons veiligheidsbeleid staat hoog op de agenda. Niet alleen voor het Florijn College, maar voor alle scholen van ROC West-Brabant. Als u mij vanochtend om half 10 had gevraagd of dit had kunnen gebeuren, had ik waarschijnlijk stellig nee geantwoord. Helaas moet ik nu constateren dat een dergelijk incident ook op een van onze scholen kan voorkomen, ondanks onze inspanningen om de veiligheid van studenten en medewerkers te waarborgen.

Onderzoek
Een aantoonbare aanwijzing voor het incident heeft Franken niet. Momenteel loopt het politieonderzoek. Dat zal uitsluitsel moeten geven over de aanleiding. Franken ziet het steekincident niet als een probleem van de school maar een gebeurtenis die overal had kunnen gebeuren. Het Florijn College kent een populatie die een afspiegeling is van de maatschappij. In die maatschappij komen dergelijke incidenten helaas voor. Verdergaande veiligheidsmaatregelen gaat het ROC vooralsnog niet treffen.

Veiligheidsbeleid
Nogmaals, veiligheid staat hoog op onze agenda. Topprioriteit. Uiteraard grijpen we dit incident aan ons veiligheidsbeleid daar waar mogelijk nog verder aan te scherpen. Vooralsnog blijven we onze koers varen want die heeft in de loop der jaren zijn vruchten afgeworpen. We werken met een schoolveiligheidsplan, er zijn regelmatig kluiscontroles en er is een prima relatie met de wijkagent en een toenemende mate van sociale controle binnen de schoolmuren. Maar bovenal draagt onze besturingsfilosofie bij tot veiligheid van onze studenten en leerlingen, namelijk kleinschalige scholen waar studenten, leerlingen en medewerkers gekend, herkend en erkend wordt.