Cap Gemini Nederland



PERSBERICHT

Utrecht, 28 januari 2008

CodeYard wedstrijd voor de derde keer op rij van start Capgemini en Radboud Universiteit Nijmegen roepen middelbare scholieren op mee te dingen naar Open Source Award

Voor de derde keer op rij organiseren de Radboud Universiteit Nijmegen, Stichting NLnet en Capgemini een wedstrijd waarbij middelbare scholieren uitgedaagd worden om Open Source software te ontwikkelen. Met dit project, genaamd CodeYard, willen deze partijen scholieren enthousiasmeren voor deelname aan technische studies én organisaties bewust maken van de mogelijkheden die Open Source software biedt.

Radboud Universiteit Nijmegen, Stichting NLnet en Capgemini doen een oproep aan alle middelbare scholieren in Nederland en België om zelf software te maken volgens het Open Source ontwikkelmodel. CodeYard biedt de studenten een infrastructuur in de vorm van een `digitaal schoolplein' waar creativiteit en programmeerkennis gestimuleerd worden. Zo wordt een basis gevormd voor de ontwikkeling van een eigen programmeerproject - individueel of in groepsverband.

Geïnteresseerde scholieren kunnen zich inschrijven en hun ideeën presenteren. Uit deze ideeën selecteert de professionele jury, bestaande uit afgevaardigden uit onderwijs, politiek en bedrijfsleven, in verschillende voorrondes drie finalisten. De uiteindelijke winnaars ontvangen tijdens de finale op vrijdag 9 mei aanstaande de `Capgemini Open Source Award 2008' en een geldbedrag. Daarnaast wordt een publieksprijs uitgereikt. Het totale prijzengeld bedraagt 5000,-. De helft van dit bedrag komt ten goede aan het informaticaonderwijs op de scholen, de andere helft kan vrij door de winnaars worden besteed.

PERSBERICHT

De jury bestaat uit de volgende leden:
De heer prof. dr. M. van Vliet, Radboud Universiteit Nijmegen en Capgemini ­ voorzitter van de jury De heer prof. dr. A. van Deursen, Technische Universiteit Delft De heer drs. J.A.F.C. van Disseldorp, Thoughtleader Open Source, Capgemini De heer dr. M.C.J.D. van Eekelen, Radboud Universiteit Nijmegen De heer V. Mischenko, Stichting NLnet
De heer drs. D. van Roode, ICT Office
De heer drs. S.N. Ruiter, Ministerie van Economische Zaken De heer J. Scheurs, Wegener ICT Media BV
De heer B.E. Westerbaan, winnaar CodeYard 2006

"We zijn er trots op dat CodeYard nu alweer voor het derde jaar draait.", aldus Sebastiaan Kügler, projectleider van CodeYard. "We zien het enthousiasme van de scholieren en de kwaliteit van de inzendingen elk jaar toenemen en hebben derhalve hoge verwachtingen van deze editie. Mario van Vliet, Vice President Capgemini Consulting Services en Hoogleraar aan de Radboud Universiteit voegt daaraan toe: "Voor het Nederlandse innovatiepeil en het Nederlandse bedrijfsleven is het belangrijk jonge mensen zo vroeg mogelijk te interesseren voor technische studies en ze daarmee in de praktijk kennis te laten maken. CodeYard draagt hier al twee jaar op constructieve wijze aan bij. We investeren daarom graag in dit soort onderwijsprojecten."

Nathan Samson, van het Koninklijk Lyceum in Antwerpen, die samen met klasgenoot Sam Heijens, vorig jaar de Capgemini Open Source Award in de wacht sleepte, licht het belang van CodeYard toe: "Hoewel ik nog steeds op de middelbare school zit, heeft CodeYard mij zeker gestimuleerd om later toch iets met informatica te gaan studeren. CodeYard is een boeiende ervaring. Naast de programmeerervaring die ik heb opgedaan, heb ik bijvoorbeeld ook geleerd om met deadlines te werken. Ook de presentaties van de andere projectgroepen waren echt leerzaam en misschien wel het belangrijkste van het geheel."

Geïnteresseerde middelbare scholieren kunnen zich nog tot en met 1 maart 2008 aanmelden via www.codeyard.net

EINDE PERSBERICHT

PERSBERICHT

Over CodeYard
CodeYard is een initiatief van het Instituut voor Informatica en Informatiekunde van de Radboud Universiteit Nijmegen en Stichting NLnet. CodeYard maakt het middelbare scholieren mogelijk om te bouwen aan Open Source software en wil aldus het vak Informatica op middelbare scholen aantrekkelijker maken. Capgemini sponsort CodeYard met de instelling van de Capgemini Open Source Award. Meer informatie over CodeYard is te vinden op www.codeyard.net. Over Radboud Universiteit Nijmegen
De Radboud Universiteit heeft 22 onderzoeksinstituten en biedt ruim zestig opleidingen aan, verdeeld over negen faculteiten: Filosofie, Theologie, Religiewetenschappen, Letteren, Rechtsgeleerdheid, Managementwetenschappen, Sociale Wetenschappen, Medische Wetenschappen, en Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica. De Radboud Universiteit Nijmegen is een studentgerichte onderzoeksuniversiteit. De universiteit is een instelling waar uitwisseling en overdracht van kennis centraal staan en wetenschappers communiceren met collega'over de hele
---
wereld. Kenmerkend zijn de onderlinge samenwerking en de vele dwarsverbanden. Het onderwijs vindt vooral plaats in kleine groepen, waarin studenten en docenten persoonlijk en intensief contact met elkaar hebben. In het Instituut voor Informatica en Informatiekunde wordt internationaal toonaangevend onderzoek gedaan. Het instituut verzorgt de Bachelor en Master opleidingen Informatica en Informatiekunde. Tevens participeert het in de interuniversitaire Security Master.

Over Stichting NLnet
Stichting NLnet zet zich zonder winstdoelstelling in voor een vrije en open informatiesamenleving. De stichting investeert via een open en laagdrempelige aanvraagprocedure wereldwijd in maatschappelijk relevante initiatieven en projecten op het gebied van open standaarden, open source en digitale burgerrechten. NLnet stuurt op dit vlak aan op kwaliteit en duurzaamheid van deze initiatieven voor de maatschappij en diens ontwikkeling. De stichting betrekt haar middelen uit donaties, legaten en uit rente-inkomsten over een relatief groot vermogen dat in 1997 ontstaan is door de verkoop van de eerste Internet Service Provider van Nederland. Door het eigen vermogen is NLnet in staat een eigen en absoluut onafhankelijke positie in te nemen. De statutaire doelstelling van Stichting NLnet is "het bevorderen van elektronische informatie-uitwisseling en al hetgeen daarmee verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn". Op dit moment worden enkele tientallen projecten en organisaties geldelijk ondersteund, waaronder het onderzoekslab NLnet Labs, de Free Software Foundation, ThinkQuest, Intelligent Interactive Distributed Systems en Internet Society.

Over Capgemini
Capgemini levert aantoonbaar toegevoegde waarde aan de prestaties en veranderingsprocessen van zijn klanten in een groot aantal branches. Dit gebeurt met een compleet en innovatief aanbod van consulting-, technology- en outsourcingdiensten, die vrijheid creëren in het ondernemerschap van de klanten. Daarbij werkt Capgemini op een onderscheidende manier - the Collaborative Business Experience - samen met zijn klanten aan het behalen van snellere en betere resultaten. Bovendien wordt gebruikgemaakt van het eigen wereldwijde leveringsmodel Rightshore®, met als doel de juiste resources op de juiste locatie tegen concurrerende prijzen te kunnen leveren. Capgemini heeft vestigingen in 35 landen en heeft wereldwijd ongeveer 83.000 medewerkers in dienst. De organisatie realiseerde in 2006 een omzet van 7,7 miljard euro. Meer informatie is beschikbaar op www.nl.capgemini.com.

PERSBERICHT

Voor meer informatie
Capgemini:
Madelon Kaspers
Woordvoerder
Telefoon: +31 (0) 30 689 2453
Mobiel: +31 (0) 6 100 358 34
Email: persvoorlichting.nl@capgemini.com

Stassen Communicatie
Telefoon: +31 (0) 30 693 0664