Groen!

Brussel, 26 januari 2008

Groen! bindt de strijd aan met doodlopende fietspaden

Op zaterdag 26 januari voerde Groen! actie tegen doodlopende fietspaden. Aan het slot van het jaarlijkse Autosalon wilde Groen! daarmee benadrukken dat er sneller en meer middelen moeten gaan naar fietspaden. Dat deed ze aan de hand van vier acties in de Vlaamse provincies. We hebben sprekende voorbeelden gevonden van het huidige manke beleid, aldus Eloi Glorieux, in de vorm van fietspaden die stoppen aan de gemeentegrens.

Het Autosalon was officieel een milieuvriendelijke editie, want er was veel aandacht voor milieuvriendelijke wagens. Toch blijkt uit recente tellingen dat het aantal verkochte wagens (waaronder ook zware terreinwagens en 4x4s) nog steeds toeneemt en onze wegen en steden dichtslibben. De enige echte milieuvriendelijke wagen is dan ook de fiets.

Maar Vlaanderen loopt ver achter wat betreft de aanleg, het onderhoud, het fietscomfort, en de veiligheid van fietspaden. De inhaaloperatie die Vlaams Minister van mobiliteit Van Brempt onlangs aankondigde is ontoereikend. Volgens berekeningen van de Fietsersbond duurt het nog minstens 23 jaar vooraleer de fietspaden van het bovenlokale fietsnetwerk zijn aangelegd.

Bovendien schuift Vlaams Minister van Openbare werken Crevits de verantwoordelijkheid voor de aanleg van de fietspaden af op de gemeenten. Sommige alerte gemeentebesturen sprongen snel op de kar en konden van het subsidiëringprogramma van het gewest gebruik maken. Maar andere gemeenten wachtten af, of raakten verward in een bureaucratisch kluwen.

Op het terrein resulteert dat in prachtige fietspaden die zijn aangelegd tot aan de gemeentegrens en dan abrupt stoppen. Voor Groen! staan die doodlopende fietspaden symbool voor het mank lopende beleid. Daarom zochten we er enkele op in Vlaanderen, en voerden er actie, aldus Vlaams parlementslid Eloi Glorieux.

Eloi Glorieux, Vlaams volksvertegenwoordiger

Meer info:
- Fotos van de actie in de verschillende provincies
- Nog meer fotos van de actie in Vlaams-Brabant
- Het achtergronddossier.