Jamaica: een serieus feestje met de Bashy Bus Kru 28 januari 2008, Kingston - Op de Allman Town-basisschool in Kingston luisteren de leerlingen aandachtig naar de Bashy Bus Kru, een groepje dansende en zingende jongens en meisjes.

Het is een vrolijk gezicht, maar het onderwerp waarover ze dansen en zingen is dat allesbehalve. De door Unicef gesteunde Bashy Bus Kru wil de leerlingen van de school namelijk op een luchtige manier vertellen hoe ze zich kunnen beschermen tegen hiv.

De Bashy Bus Kru bouwt een feestje op de Allman Town-basisschool in Kingston. Foto: Unicef Jamaica/Dolan
De Bashy Bus Kru bouwt een feestje op de Allman Town-basisschool in Kingston. Foto: Unicef Jamaica/Dolan

De Bashy Bus Kru, vrij vertaald als de Vrolijke Busbende, reist per bus naar scholen en dorpen in Jamaica om de bevolking bewust te maken van de gevaren van hiv. Dat deze aanpak werkt, blijkt uit de reactie van de 12-jarige Devon van de Allman Town-school: "Nou, ik zou die ziekte niet willen hebben!"

Gebrek aan kennis over hiv De bus met voorlichters stopt ook bij populaire hangplekken waar jonge Jamaicanen bij elkaar komen. Ze kunnen zich in de bus laten testen op hiv en zo nodig om hulp vragen. Derrick Lawrence van de Bashy Bus Kru zegt dat hiv en aids in Jamaica een groot probleem vormen. "Op veel scholen krijgen de leerlingen onvoldoende informatie, waardoor kinderen niet weten waar het bij hiv en aids echt om gaat."

De Bashy Bus Kru maakt het voor jongeren makkelijker om zich te laten testen op hiv. Foto: Unicef Jamaica/Dolan De Bashy Bus Kru maakt het voor jongeren makkelijker om zich te laten testen op hiv. Foto: Unicef Jamaica/Dolan

42.000 jongeren bereikt

Children First is de organisatie achter de Bashy Bus Kru. "We praten met jongeren over een gezonde levensstijl en verwijzen naar de reguliere gezondheidszorg als dat nodig is. Daarnaast investeren we in het versterken van de relaties tussen ouders en kinderen. Vorig jaar hebben we 42.000 jonge mensen bereikt," zegt Claudette Richardson Pious, directeur van Children First.

Volgens Unicef is aids de op een na belangrijkste doodsoorzaak bij Jamaicanen tussen de 15 en 24 jaar. Vooral meisjes tussen 15 en 19 jaar zijn kwetsbaar.