Minister Verburg heft afschermplicht pluimvee op

Vanaf 28 januari 2008 is het niet meer nodig om pluimvee af te schermen. Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft dit besloten. De afschermplicht die sinds 21 december 2007 geldt voor commercieel gehouden pluimvee, kan worden ingetrokken omdat de dreiging van vogelgriep vanuit Duitsland en Polen is afgenomen.

Aanleiding voor de afschermplicht waren de uitbraken van hoogpathogene vogelgriep (H5N1) op een aantal hobbybedrijven in Duitsland (deelstaat Brandenburg) in december 2007 , nadat eerder al uitbraken op pluimveebedrijven waren vastgesteld in Polen.

Op dit moment is het ruim drie weken na de laatste uitbraak in Duitsland en Polen. In Polen, Duitsland en in de rest van Europa met uitzondering van het Verenigd Koninkrijk, zijn in de monitoring van de wilde vogels (dood en levend) geen besmettingen met H5N1 gevonden. In Nederland zijn in 2007 geen besmette wilde vogels gevonden, terwijl er in 2007 in Nederland 13.832 levende wilde vogels en 650 dode wilde vogels zijn getest op vogelgriep.

De recente vondst van besmette zwanen in het Verenigd Koninkrijk is in zoverre bijzonder dat de besmetting via de routinemonitoring op vogelgriep is gevonden bij knobbelzwanen. Deze zwanen zijn echter semi-gehouden vogels, die leven in een grote "swannery" en zijn dus geen trekvogels. Hoe deze vogels besmet zijn geraakt is nog onbekend, de Engelse autoriteiten hebben een onderzoek ingesteld.

Er is op dit moment geen vogeltrek van het Verenigd Koninkrijk richting Nederland, ook vanuit Polen en Duitsland is er op dit moment geen vogeltrek richting Nederland. De situatie rond de aankomende voorjaarstrek zal nauwlettend in de gaten worden gehouden.

Alertheid blijft echter geboden, aangezien de dreiging blijft. Zodra er zich wijzigingen voordoen met betrekking tot de aanwezigheid van vogelgriep, wordt opnieuw op basis van een risicoanalyse nagegaan of het instellen van een afschermplicht noodzakelijk is.

Voor de houders van hobbypluimvee gold de afschermplicht van 21 december jl. niet.

Enkele andere maatregelen uit de "Regeling tijdelijke maatregelen dierziekten" blijven van kracht. Het gaat hierbij onder meer om de verplichting voor bedrijfsmatige houders van gevogelte om de dieren afgeschermd te voederen en te drenken. Commercieel pluimvee mag daarnaast ook geen water drinken dat afkomstig is van oppervlaktewater. Hobbypluimveehouders wordt geadviseerd dezelfde regels te hanteren als de commerciële pluimveehouders.


Noot voor de redacties (