PvdA Rotterdam


Open brief over ontslag tramconducteur

Ma 28 Jan 2008 - Redactie

PvdA-raadslid Birsel Gülmüs klimt in de pen om op te komen voor voormalig tramconducteur Kim Fokkinga. In januari werd haar contract niet verlengd, nadat zij vorig jaar slachtoffer was geworden van een gewelddadige roofoverval terwijl zij in functie was.

De PvdA schrijft de RET en de feitelijke werkgever Securicor 4 Group een brief waarin ze vraagt om iets te doen voor deze moedige tramconducteur en te zorgen dat zij haar baan niet kwijt raakt.
---------------------------------------
Aan RET NV en Securicor 4 Group

Betreft: Open brief n.a.v. ontslag medewerker

Rotterdam, 28 januari 2008

Geachte directie van de RET en Securicor 4 Group,

Ik schrijf u deze brief naar aanleiding van de ontwikkelingen rond voormalig tramconducteur Kim Fokkinga.
Wij lezen in de krant van afgelopen vrijdag dat mevrouw Kim Fokkinga met veel plezier haar werk voor de RET heeft vervuld. Dat ze dit met veel inzet heeft gedaan is bewezen door haar uit te roepen tot het visitekaartje van het bedrijf. En nu is haar de wacht aangezegd na een gewelddadige roofoverval terwijl zij in functie was. De messteken heeft ze overleefd, maar de roofoverval heeft haar de tanden in de mond gekost door het brute geweld dat tegen haar is gebruikt. Zij was in dienst van Beveiligingsbedrijf Group 4 Securicor.

Al maanden is de gemeenteraadsfractie van de PvdA in Rotterdam bezig om de werkomstandigheden van medewerkers in publieke functies te verbeteren. Zo hebben we meerdere malen, onder andere in de gemeenteraad van Rotterdam, onze zorgen geuit over het toegenomen geweld tegen medewerkers van de RET. Wij vinden dat mensen in publieke functies alle mogelijke rugdekking moeten krijgen om hun functie naar behoren en met plezier te kunnen uitvoeren. En dat geldt ook voor medewerkers van de RET. Ook al worden ze soms via andere bedrijven gedetacheerd, zij blijven voor ons het gezicht van het bedrijf RET.

Als iemand zoiets traumatisch meemaakt, kost het tijd om de gevolgen van dat trauma te verwerken en te herstellen, zowel fysiek als geestelijk. Het is niet niks om je werk met je leven te verdedigen. Het is bewonderenswaardig om na dit incident jezelf weer bij elkaar te rapen en met volle moed aan het werk te durven gaan. Jezelf weer blootstellen aan mogelijke herhaling. Dan is het een enorme klap om bovenop dit alles ook nog van je werkgever te horen te krijgen dat je niet meer welkom bent in het bedrijf en aan kant te worden gezet.

De PvdA heeft zich altijd ingezet voor werknemers. Daarom is het zo koud om nu te vernemen dat iemand, in een Rotterdams bedrijf, op deze manier haar baan verliest.
Afgelopen vrijdag hebben we direct contact opgenomen met de RET en de situatie aangekaart. Ook al weten we dat we ons niet kunnen bemoeien met het beleid van de RET en Securicor 4 Group, we willen toch een beroep op u beiden doen om deze medewerker niet aan de kant te zetten. Het is een slecht signaal naar alle andere medewerkers die met volle overgave en inzet hun werk doen. Bovendien geeft u de plegers van geweld en roof ook nog eens alle ruimte om vooral door te gaan.

Wij hopen dat u haar tegemoet komt in deze moeilijke tijden en haar alle kansen wil bieden om weer aan het werk te gaan. Maar vooral alle kansen te bieden om de draad van haar leven weer op te pakken en met hoop weer deel te nemen aan het leven in de maatschappij.

Birsel Gülmüs,
PvdA-fractie Rotterdam