Intensievere samenwerking met UNHCR voor uitgenodigde vluchtelingen

Nederland zal intensiever met de UNHCR samenwerken om te bevorderen dat het aantal van gemiddeld vijfhonderd uitgenodigde vluchtelingen per jaar in de komende vier jaar ten volle wordt benut. Dat schrijft Staatssecretaris Albayrak van Justitie vandaag aan de Tweede Kamer en komt daarmee een afspraak na uit het regeerakkoord. Afgelopen weekend tekende zij al een gezamenlijke brief met de Europese hervestigingslanden om andere Europese lidstaten op te roepen om ook vluchtelingen langs deze weg uit te nodigen. Uitgenodigde vluchtelingen kunnen in de toekomst alleen nog gezinsleden onder dezelfde voorwaarden na laten reizen die op het moment van selectie bij de IND bekend waren. Zo wordt oneigenlijk gebruik van het hervestigingsbeleid tegengegaan.

Nederland zal intensiever met de UNHCR samenwerken om het quotum van gemiddeld vijfhonderd uitgenodigde vluchtelingen per jaar te halen. Dit gebeurt onder meer door periodiek overleg tussen ambtenaren van de IND en Buitenlandse Zaken en de UNHCR. Een te groot deel van het quotum werd in de afgelopen periode opgevuld als gevolg van onvoorziene gezinshereniging. Deze gezinsleden waren op het moment van selectie in de vluchtelingenkampen niet bekend bij de IND. Daarom stelt Staatssecretaris Albayrak voor om het recht van gezinsleden om na te reizen onder dezelfde voorwaarden te beperken tot die gezinsleden die op het moment van selectie bekend waren bij de IND. Andere gezinsleden zullen moeten voldoen aan dezelfde voorwaarden als gezinsleden van andere vluchtelingen.

De vluchtelingen waar het om gaat maken veelal deel uit van kwetsbare groepen en bevinden zich in schrijnende omstandigheden in UNHCR-kampen ergens op de wereld. De UNHCR geeft jaarlijks in een rapport aan waar de nood het hoogst is en draagt vluchtelingen die in aanmerking komen voor hervestiging voor bij de Nederlandse regering. Bij de selectie is de individuele beschermingsbehoefte van de vluchteling leidend. Daarnaast wordt vastgesteld of een vluchteling aan alle eisen van het Nederlandse asielbeleid voldoet. Nederland voert jaarlijks enkele hervestigingsmissies uit. Aan deze missies nemen ook medewerkers van bureau medische advisering deel. Jaarlijks worden circa dertig vluchtelingen met specifieke medische problematiek binnen het quotum opgenomen.

Ook enkele andere Europese landen kennen een hervestigingsbeleid voor uitgenodigde vluchtelingen. Zo ving Zweden vorig jaar negentienhonderd vluchtelingen op en Denemarken en Groot-Brittannië net als Nederland jaarlijks gemiddeld vijfhonderd. Samen met deze landen roept Nederland andere Europese lidstaten die geen hervestigingsbeleid kennen op om ook vluchtelingen via de UNHCR uit te nodigen. Nederland ijvert bij de Europese Commissie om een tegemoetkoming in de kosten voor de opvang van deze groep vluchtelingen uit het Europees Vluchtelingen Fonds. De Europese Commissie zal binnenkort met de betreffende landen contact opnemen.


Noot voor de redacties (