Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Utrecht, 28 januari 2008

Fietsersbond blij met landelijk fietsdiefstalregister

Fietsregister nu online voor burgers te raadplegen

De Fietsersbond is blij met het landelijk fietsdiefstalregister, dat vandaag door minister Guusje ter Horst is gepresenteerd. De bond dringt al enkele jaren aan op dit register en meerdere ministers hebben in het verleden aangekondigd dat het er zou komen. Dankzij het 100-dagenplan en de daadkracht van minister Ter Horst is er vaart ingekomen. Het register is een belangrijk middel in de strijd tegen diefstal voor zowel burgers als politie. Wij roepen politie en burgers op om het systeem tot een succes te maken. Burgers door aangifte te doen en het register te raadplegen bij de aankoop van een tweedehands fiets, de politie door een actieve aanpak van fietsdiefstal. aldus Hugo van der Steenhoven, directeur van de Fietsersbond.

Nederlanders kunnen vanaf vandaag het landelijke fietsdiefstalregister bekijken. Via de site www.fietsdiefstalregister.nl kan iedereen controleren of een fiets als gestolen geregistreerd staat. In het nieuwe fietsdiefstalregister worden alle nieuwe aangiftes van fietsdiefstal verwerkt zowel de internetaangiftes als de aangiftes op het bureau. Binnen tien dagen is het resultaat daarvan op www.fietsdiefstalregister.nl te zien. In die periode controleert de politie de aangifte en vraagt desnoods gegevens bij de aangever na. Alle korpsen, met uitzondering van Rotterdam-Rijnmond, zijn inmiddels op het register aangesloten. Het korps Rotterdam-Rijnmond volgt dit voorjaar.

Fietsdiefstal grote ergernis

Fietsdiefstal is een van meest voorkomende vormen van criminaliteit. In 2006 werden ca 763.000 fietsdiefstallen gepleegd. Bij de politie kwamen in 2006 zo n 120.000 aangiftes binnen. In de dialoog met de burger tijdens de eerste 100 dagen van het kabinet Balkenende IV is fietsdiefstal naar voren gekomen als grote ergernis. Bestrijding van fietsdiefstal is daarna opgenomen in het beleidsprogramma 2007-2011. In 2010 wil het kabinet dat er 100.000 fietsen minder gestolen zijn dan in 2006.

In het voorjaar van 2008 zal de overheid middels een publiekscampagne het publiek informeren over de eigen verantwoordelijkheid en de eigen rol die burgers hebben in de aanpak van fietsdiefstal. In de campagne wordt aandacht geschonken aan de eigen verantwoordelijkheid van het publiek in de aanpak van fietsdiefstal en het belang van aangifte.

De aanpak is ontworpen door de stuurgroep Aanpak Fietsdiefstal ; dit is een samenwerking tussen verschillende publieke en private partijen (Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc), Politie, Openbaar Ministerie, Ministeries van Binnenlandse Zaken, Verkeer & Waterstaat en Justitie, VNG, BOVAG, RAI-Vereniging, ANWB, RDW, Verbond van Verzekeraars, Nederlandse fietsfabrikanten en de Fietsersbond en trekt al jaren gezamenlijk op in de strijd tegen fietsdiefstal.