Ingezonden persbericht


TECHNISCHE PROBLEMEN OVERSCHADUWEN GOED RESULTAAT ROBERT DOORNBOS IN 24 UREN VAN DAYTONA

DAYTONA, 28 JANUARI 2008 - In de Amerikaanse Rolex Series heeft Robert Doornbos afgelopen weekend op het circuit van Daytona (Florida, USA) prima van zich doen spreken. De Nederlandse deelnemer was samen met Patrick Huisman, Steve Johnson en Richard Lietz in de beginuren van de 24-uursrace van Daytona aan de kop van het GT-veld terug te vinden, maar allerlei technische problemen zorgden ervoor dat ze als 38e algemeen en 23e in de GT-klasse werden geklasseerd.

In de eerste belangrijke kwalificatie van donderdag zorgde een zware crash van Lietz roet in het eten, waardoor ze niet in aanmerking kwamen voor de eerste dertig plaatsen op de startgrid. Het viertal eindigden met hun Synergy Porsche GT3 Cup als laatste. In de tweede kwalificatie die vrijdag werd verreden, finishte de Synergy Porsche GT3 Cup met Johnson achter het stuur knap als derde, wat een startplaats in het middenveld betekende. Huisman, viervoudig winnaar van de Porsche Supercup, nam vervolgens de start van de 24-uursrace voor zijn rekening. De rijder met startnummer 81 kwam in een rollende start goed weg en wist in de beginfase van de race op te rukken naar de vierde plek. Na een safetycar situatie klom hij zelfs naar de koppositie in de GT-klasse en kwam na twee uur voor de verplichte rijderwissel.

Lietz nam het stuurtje over wist in zijn stint de positie in de top drie te handhaven. Daarna was het de beurt aan Doornbos. De Rotterdammer werd in zijn run voor de eerste keer geconfronteerd met de regen. Terwijl de rest van het deelnemersveld regenbanden lieten monteren, besloot Doornbos en zijn team op slicks door te blijven rijden. Deze keuze pakte bijzonder goed uit. De Champcar-coureur voelde zich op het natte 3,56 miles lange circuit als een vis in het water en wist zijn positie in de top van het klassement te behouden. Hij probeerde nog verder op te klimmen, totdat hij werd geraakt door de Pontiac Riley van Marc Goossens. De voorwielophanging van de Porsche raakte daarbij ernstig beschadigd. Nadat het euvel met enkele spoedreparaties was verholpen, vervolgde Synergy Racing met meer dan negentien ronden achterstand haar weg. Het team wist dat een goede klassering op dat moment was uitgesloten.

Ondanks dat de Porsche flink was gehavend, reed Huisman top drie tijden in de GT-klasse en wist daarmee enkele plaatsen goed te maken. Wanneer Huisman niet veel later van achteren werd geraakt, ontstond er opnieuw veel speling aan de wielophanging wat verder rijden onmogelijk maakte. Huisman restte niets anders om naar binnen te gaan. Het team had een uur nodig om de Porsche weer rijklaar te krijgen en vervolgde haar weg met meer dan zeventig ronden achterstand. In de resterende ronden knokte Synergy Racing zich opnieuw een weg naar voren en eindigde uiteindelijk op de 23e plaats in de GT-klasse.

ROBERT DOORNBOS: "Het was een schitterende ervaring om hier te rijden. Het was bovendien de eerste keer dat ik met een dak boven mijn hoofd reed. Met Patrick Huisman, Lietz en Johnson hadden we veel ervaring in huis om hier goed te presteren, maar een zware crash in de eerste kwalificatie zorgde voor de nodige problemen. Het team heeft daarna keihard gewerkt om de Porsche weer raceklaar te krijgen. In het begin van de wedstrijd liep alles op rolletjes, totdat we werden aangetikt door de Pontiac Riley. De reparaties die volgden kostten waanzinnig veel tijd en verloren daarmee de aansluiting op de rest. In de tweede helft van de 24-uursrace hebben we ons nog naar voren weten te knokken en eindigden we na veel oponthoudt op plaats 23. Tenslotte waren de weersomstandigheden erg wisselvallig. Toen ik mijn stint reed, begon het voor de eerste keer te regenen. Met een uitgekiende strategie bleef ik als enige op slicks rijden en dat pakte erg goed uit. Jammer dat we niet op het podium zijn belandt, want we hadden een goede club met rijders bij elkaar. Ik hoop volgend jaar weer aan deze 24-uursrace deel te kunnen nemen, want dit smaakt zeker naar meer."

© 2003 - 2008 All Rights Reserved - www.robertdoornbos.com