International Film Festival Rotterdam

37th International Film Festival Rotterdam

23 januari - 3 februari 2008

PERSBERICHT 20 november 2007


* Eerste drie films geselecteerd voor VPRO Tiger Awards Competitie
* Wereldpremières in IFFR 2008

* Svetlana Proskoerina Filmmaker in Focus

* Festivalaffiche ontworpen door 75B uit Rotterdam

Voor de VPRO Tiger Awards Competitie zijn de eerste drie films geselecteerd: Waltz in Starlight van Shingo Wakagi (Japan), Flower in the Pocket van Liew Seng Tat uit Maleisië en Wonderful Town van Aditya Assarat uit Thailand. In andere festivalsecties gaan nieuwe films van onder meer Garin Nugroho, Xiaolu Guo en Mirjam van Veelen in wereldpremière. Svetlana Proskoerina (Rusland) wordt geëerd als Filmmaker in Focus. Het affichebeeld voor de 37e festivaleditie is ontworpen door het Rotterdamse ontwerpbureau 75B. In samenspraak met het festival bedachten zij een geheel zwart affiche waarin, als filmbeelden, een tijger en de naam van het festival wit oplichten.

Geselecteerd voor VPRO Tiger Awards Competitie
Waltz in Starlight is het autobiografisch filmdebuut van de in Japan bekende fotograaf Shingo Wakagi. In een mix van fictie, documentaire en homemovie kijkt hij terug op zijn jeugd en brengt hij een hommage aan zijn grootvader, een beroemde manzai-speler (Japanse stand up comedy). Flower in the Pocket, speelfilmdebuut van Liew Seng Tat, werd vorige maand in Pusan door zowel publiek als jury bekroond als beste film van de New Currents-competitie. De film die in Rotterdam zijn Europese première krijgt, gaat over twee jongetjes die opgroeien zonder moeder terwijl hun vader zich van de wereld afsluit. Liew Seng Tat maakte voor IFFR 2007 in het kader van Meet the Maestro de korte film Daughters. Het Thaise Wonderful Town zal in Rotterdam in Europese première gaan. De film die onlangs in Pusan bekroond met een New Currents Award werd aangekocht door world sales agent Memento Films International (Frankrijk) en kwam mede tot stand dankzij een bijdrage van het Hubert Bals Fonds. Onderwerp is een liefdesgeschiedenis die opbloeit in Takua Pa, een stadje dat de verwoesting door de tsunami in 2004 nog niet te boven is gekomen. De VPRO Tiger Awards Competitie wordt geselecteerd door de festivalprogrammeurs Ludmila Cvikova, Gerwin Tamsma en Gertjan Zuilhof in samenwerking met festivaldirecteur Rutger Wolfson. Begin januari wordt de complete competitie bekend.

Wereldpremières
Voor het festivalprogramma zijn de volgende wereldpremières bevestigd:


- Uit Indonesië komt Garin Nugroho's documentaire Teak Leaves at the Temples, een visueel essay over een ontmoeting tussen westerse en oosterse musici en dansers die optreden bij het tempelcomplex Borobudur op Bali.
- De Britse filmmaker Stephen Dwoskin presenteert The Sun and the Moon, een radicaal portret van lust, pijn en melancholie. Dwoskin is vanaf de eerste festivaleditie in 1972 een terugkerende gast. In 2006 was hij Filmmaker in Focus.
- In We Went to Wonderland legt schrijfster en filmmaakster Xiaolu Guo (UK) met de videofunctie van haar digitale fotocamera het bezoek van haar ouders aan het Westen vast. Het resultaat is een cultureel-filosofisch gedicht. Xiaolu's vorige film, How is Your Fish Today? was in 2007 geselecteerd voor de VPRO Tiger Awards Competitie.
- Het bijzondere speelfilmdebuut The Skyjacker van Jeff Pickett uit de Verenigde Staten speelt zich af op Kerstnacht 1970. Een man bedenkt de ultieme ontsnappingspoging uit zijn leven: hij kaapt een vliegtuig. Maar verliefd worden op de stewardess maakte geen deel uit van zijn plan.
- Lucky 7 ontstond uit een idee van Sun Koh, die de film uiteindelijk met zes collega-filmmakers uit Singapore (K Rajagopal, Boo Junfeng, Brian Gothong Tan, Chew Tze Chuan, Ho Tzu Nyen, Tania Sng) samenstelde volgens het 'cadavre exquis'-principe. Het resultaat, een verrassende film waarin acteur Sunny Pang in alle zeven delen de hoofdrol speelt, biedt een warmbloedige blik op hedendaags Singapore.
- De Nederlandse filmmaakster Mirjam van Veelen presenteert haar in Japan gemaakte film Megumi. Dit Japanse meisje was in 1977 13 jaar toen ze naar Noord-Korea werd ontvoerd. Haar ouders geloven vast dat ze nog leeft. Veelen gebruikt alle documentaire- en speelfilmmiddelen om dit in haar film aan te tonen.

De volledige opsomming van alle wereldpremières, internationale en Europese premières van lange films in het programma van het 37e IFFR wordt begin januari bekend gemaakt.

Filmmaker in Focus
Tijdens de 37e editie brengt het IFFR een hommage aan filmmaker Svetlana Proskoerina. Zij zal in Rotterdam de internationale première van haar nieuwe film Luchshee vremya goda (The Best TIme of the Year) presenteren, naast vier eerdere speelfilms. The Best Time of the Year handelt over twee vrouwen die hielden van dezelfde man. Na zijn dood zijn ze nog steeds verbonden door het verleden, herinneringen en haat. Proskoerina (Krivets, Rusland, 1948) regisseert sinds 1981. Ze maakte vijf speelfilms, een korte film en een aantal documentaires, waaronder een over de Russische maestro Alexandr Sokoerov, haar mentor en zielsverwant. Proskoerina schreef mee aan het scenario van Sokoerovs Russian Ark (2002).

Het festival selecteerde voor de 37e editie in 2008 eerder Robert Breer (VS) als Filmmaker in Focus en kunstenaar/filmmaker Cameron Jamie (VS) als Artist in Focus.

Festivalaffiche
Het affiche van het 37e International Film Festival Rotterdam is gemaakt door 75B, ontwerpbureau in Rotterdam. Zij kregen de opdracht om zich voor de festivalposter te laten inspireren door het beeldmerk van het festival (de gestileerde tijger uit het festivallogo) en door het accent dat de komende festivaleditie ligt op 'Free Radicals', filmmakers en kunstenaars die een onafhankelijke en eigenzinnige koers volgen. In zijn definitieve uitwerking toont het affiche een geheel zwart vlak waarin de tijger en de naam van het festival, verticaal geplaatst, wit oplichten. Een deel van de staart van de tijger en de onderrand van de letters van het woord Rotterdam vallen, als een film die wordt vertoond, net buiten beeld.

Weblinks:
International Film Festival Rotterdam, www.filmfestivalrotterdam.com Shingo Wakagi, website: http://www.shingowakagi.net Flower in the pocket, website: www.dahuangpictures.com/blogs/hana.php Flower in the Pocket, trailer YouTube: www.youtube.com/watch?v=JQinTARkrnk Wonderful Town, filminformatie: www.thaicinema.org/indieaditya.asp We Went to Wonderland, http://www.guoxiaolu.com Lucky 7, 'making off' trailer YouTube:http://www.youtube.com/watch?v=UBGcGdEpcCE 75B: http://www.75b.nl

(einde persbericht)

Noten aan de redactie (

International Film Festival Rotterdam