Raad van State


maandag 28 januari 2008
10.00 uur
Zitting over het wegaanpassingsbesluit van de minister van Verkeer en Waterstaat over de aanleg van een zogeheten spitsstrook ter hoogte van knooppunt Zaandam-Purmerend. Deze wordt aangelegd in het kader van de Spoedwet wegverbreding op de oostbaan van de A7. Een spitsstrook is een extra rijstrook die op de vluchtstrook naast de rijbaan wordt aangelegd. De spitsstrook vergroot de capaciteit van de weg tijdens de spitsuren. Het college van burgemeester en wethouders van Zaanstad en een aantal omwonenden willen dat ter hoogte van de woonwijk 't Kalf een geluidsscherm wordt geplaatst. Zij zijn namelijk van mening dat de aanleg een verkeersaantrekkende werking heeft en dat er daardoor meer geluidsoverlast zal ontstaan. De zitting gaat ook over het gewijzigde wegaanpassingsbesluit van de minister. Daarbij is de hoogte van de toegestane geluidbelasting bij een aantal woningen verhoogd. Een inwoner van Zaandam die aan de andere kant van de snelweg woont wil dat ook aan die kant een geluidsscherm wordt geplaatst. (zaaknummers 200700417/1 en 200706227/1)

11.00 uur

Zitting over het besluit van het college van gedeputeerde staten van Overijssel waarbij aan Aluminium Hardenberg B.V. te kennen is gegeven dat bestuursdwang zal worden toegepast ten aanzien van de afvoer van afvalstoffen en het leegpompen van een lekbak op haar terrein de Nieuwe Haven in Hardenberg. De zitting gaat ook over het besluit van het provinciebestuur om bestuursdwang toe te passen ten aanzien van het plaatsen van een hek, het afpompen van verontreinigd water en de opslag van zogenoemd 'sludge' dat met dioxine is verontreinigd op dat terrein. Een curator uit Zwolle, die optreedt namens het bedrijf, heeft beroep ingesteld tegen beide besluiten. (zaaknummers 200703378/1 en 200703379/1)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.