Dierenbescherming laakt traagheid Haagse politiek

28/01/2008 09:02



Ned. Ver. tot Bescherming van Dieren



Den Haag, 28 januari 2007 - Worden dieren nog wel gehoord in politiek Den Haag? Niet echt, vindt de Dierenbescherming. Ze verwijst daarmee naar de ergerlijke traagheid waarmee de landelijke politiek werkt aan verbetering van het dierenwelzijn. De Dierenbescherming is deze stroperige gang van zaken zat. Met het oog op de behandeling, vandaag, van de nota Dierenwelzijn van minister Verburg (LNV) in de Tweede Kamer, start de organisatie een publieksactie waarbij zij het Nederlandse publiek oproept om dan maar zelf het heft in handen te nemen.

De actie start met een paginagrote advertentie in diverse grote dagbladen en een actiepagina op internet (www.dierenbescherming.nl) waar het publiek een aantal actietips kan bekijken.

'Het lijkt erop dat de Nederlandse consument nog de enige is die iets kan veranderen', aldus directeur Frank Dales van de Dierenbescherming. 'Want van de Nederlandse politiek moeten de dieren het tot op heden niet hebben.' Zijn organisatie is hevig teleurgesteld in de Nota Dierenwelzijn van minister Verburg van LNV, die vandaag in de Tweede Kamer wordt behandeld. 'Dus wenden we ons tot de consument. Want laten we wel wezen: die is als hij wil, oppermachtig! Door met zijn koopgedrag aan te geven hoe hij het wil hebben, kan de Nederlandse burger zelf grote invloed uitoefenen op de marktwerking. En wat de markt wil, is wet.'

Toen de nota Dierenwelzijn in oktober 2007 uitkwam, reageerde de Dierenbescherming al verontwaardigd. Dales: 'Toen ik de nota had gelezen begreep ik ineens waar de afkorting LNV voor staat: 'Langzaam Naar Verbetering' - met de nadruk op Langzaam. Want o, wat gaat het allemaal traag!' Nadat dit kabinet in het Regeerakkoord hoopvolle woorden had gesproken met betrekking tot dierenwelzijn, was de nota Dierenwelzijn een koude douche: 'De minister neemt alleen verantwoordelijkheid voor de economische aspecten van het houden van dieren en blijft stil zitten als het gaat om het welzijn van de vele miljoenen dieren die in ons land worden gehouden. Wij willen een minister die niet gaat zitten wachten op wat 'Europa' gaat doen, maar zelf tot actie overgaat en een leidende rol neemt. Maar de minister lijkt Oost-Indisch doof voor de onmiskenbare roep om aandacht voor de dieren en hun behoeften. Haar beleid heeft hetzelfde DNA als dat van minister Veerman en dat betekent dat economische motieven leidend zijn en dat 'zelfregulering' het toverwoord is.'

Helaas lijkt het ook de volksvertegenwoordiging niet te lukken om de minister in beweging te krijgen. 'De stapjes die er op die manier in de goede richting worden gezet, zijn te klein. Dat is wat we met de advertentie in een aantal grote dagbladen duidelijk willen maken', geeft Dales aan. 'Natuurlijk is het te gek voor woorden dat wij, na vergeefs op overheid en politiek te hebben gewacht, nota bene de Nederlandse burgers moeten vragen om dan maar zelf, door hun koopgedrag, te laten zien wat de bedoeling is. Het is de wereld op zijn kop, maar het is niet anders.' De Dierenbescherming hoopt met haar actie de politiek wakker te schudden en hoopt dat de Tweede Kamer de minister vandaag indringend laat weten dat de nota Dierenwelzijn een dikke onvoldoende krijgt.





http://www.dierenbescherming.nl

http://www.dierenbescherming.nl