Power Unlimited kiest Nintendo tot beste publisher van 2007


HAARLEM, 20080128 -- Nintendo heeft de PU-blisher of the Year Award 2007 gewonnen. De Award wordt elk jaar door Power Unlimited, het grootste gamemagazine van de Benelux, uitgereikt aan de publisher die op het gebied van games het beste presteerde. Criteria zijn ondermeer het aantal Gold Awards (score 90 en hoger) en het aantal cijfers tussen de 80 en 90 die de publisher scoorde, alsmede de mening van de redacteuren en het aantal nieuwe franchises.

2007 was een uitmuntend jaar voor gamers. Nog nooit reikte de Power Unlimited zoveel Gold Awards uit. Er waren zelfs edities waarin meer dan vijf games een cijfer hoger dan 90 ontvingen.
Nintendo bleek van alle uitgevers het meest constant. Gold Awards als Zelda: Phantom Hourglass, Super Mario Galaxy, Metroid Prime 3: Corruption en Zelda: Ocarina of Time werden gekoppeld aan vele games (vooral op de DS) die een hoge voldoende scoorden. Ook kreeg Nintendo slechts zelden een onvoldoende van de PU-redactie. Uiteindelijk bleek het gemiddelde van de Japanse grootmacht net iets hoger te liggen dan dat van de nummers twee en drie: Microsoft en Sony.

Frank Rittinghaus: "Dit is een prijs waar heel blij mee zijn. Zeker gezien de achtergrond. PU heeft immers een multiplatform focus en staat bekend om zijn kritische redactie. Als Nintendo door deze redactieleden dan beloond wordt met de bovengenoemde Award, is dat alleen maar iets waar we trots op mogen zijn.
2007 was voor ons een heel bijzonder jaar. Een jaar met voor ons spannende nieuwe hardware en software projecten. Wie had vooraf verwacht dat de Wii en de Nintendo DS zo`n vlucht zouden nemen en ver buiten de `gamer demografie` mensen (lees niet-gamers) aan het spelen zouden krijgen?
In mijn ogen alleen maar goed voor een industrie die de laatste jaren nogal eens onder vuur ligt. Wii en DS maken dat grote groepen niet-gamers nu inzien dat videogames spelen ontzettend leuk en sociaal kan zijn, en dat een thema als geweld niet inherent is aan videogames."

De winnaar van vorig jaar, Ubisoft, eindigde wederom hoog. Games als kaskraker Assassin's Creed en Rainbow Six Vegas leverden het Franse bedrijf een verdienstelijke vierde plek op. Snelste stijger was Activision, dat vorig jaar nog troosteloos onderaan bungelde, maar dankzij ondermeer het briljante Call of Duty 4: Modern Warfare en Guitar Hero II maar liefst negen plaatsen steeg. Heel wel mogelijk dat die stijging zich in 2008 verder voortzet als ze samengaan met Vivendi en Blizzard. Dat Rockstar tenslotte onderaan bungelt heeft vooral te maken met het feit dat men het afgelopen jaar weinig tot geen games uitgaf of kon uitgeven omdat ze verboden werden.

De einduitslag met tussen haakjes de positie in de ranglijst van vorig jaar

1. Nintendo (4)
2. Microsoft (3)
3. Sony (5)
4. Ubisoft (1)
5. Electronic Arts (6)
6. 2K Games / 2K Sport (7)
7. Sega (8)
8. Activision (18)
9. Codemasters (17)
10. THQ (2)
11. Konami (13)
12. Capcom (10)
13. Vivendi (12)
14. Atari (14)
15. Square Enix (11)
16. Eidos (16)
17. LucasArts (15)
18. Rockstar (9)