Gemeente Zwolle

Nieuwsbrief Gemeente Zwolle


---
kunst, cultuur & historie

---

Oerbos wel agendapunt wijkplatform Stadshagen

Datum uitgave persbericht: 28-01-2008

Hoewel een eventuele markering van het oerbos Stadshagen niet expliciet genoemd is op de agenda van het komende wijkplatform Stadshagen, maakt het wel degelijk onderdeel uit van de agenda. De aanwezigen zal die avond gevraagd worden mee te denken over een mogelijke plek voor de markering. Ook wordt hen gevraagd om samen met de gemeente een werkgroep te vormen om het plan verder uit te werken, ook in financiële zin. Houtbewerker Edward Otten is benaderd om de markering te maken en is ook uitgenodigd voor het wijkplatform.

In antwoord op vragen aan de Christen Unie uit oktober 2007 heeft het college van burgemeester en wethouders aangegeven om in het wijkplatform Stadshagen te zullen praten over een eventuele markering van het oerbos.

Oerbos in Mastenbroekerpolder

Tijdens het bouwrijp maken van grond in de Mastenbroekerpolder werden diverse boomstammen in de veenlaag gevonden. Het bleek om een oerbos te gaan dat daar moet hebben gestaan rond 157 voor Christus tot 586 na Christus. Het is het enige in Nederland gevonden oerbos. Het idee is om dit historische feit te markeren. Het bos is verdwenen na een periode van grote neerslag waardoor het grondwater en het rivierwater erg hoog kwam te staan. In heel noordwest Europa nam de neerslag toe. Het is niet helemaal duidelijk waarom, maar vermoedelijk heeft het te maken met een vulkaanuitbarsting of een komeetinslag in noordwest Europa.