Gemeente Vlaardingen


Aantal bijstandshuishoudens in Vlaardingen daalt flink

28 januari 2008

Bij een vergelijking van het onderzoeksbureau Ape komt Vlaardingen uit de bus als gemeente waarin het aantal bijstandhuishoudens sterk is gedaald. De landelijke daling in de eerste drie kwartalen van 2007 is 7 procent; in Vlaardingen is het aantal bijstandshuishoudens in die periode met 12 procent gedaald en Vlaardingen staat daarmee op de 7e plaats van grootste dalers van Nederlandse gemeenten in 2007 met meer dan 60.000 inwoners.

De inzet van de gemeente is dat meer Vlaardingers aan het werk gaan en beter zijn opgeleid, maar ook om mensen die afhankelijk zijn van een bijstandsuitkering of minimuminkomen op een sociale manier te ondersteunen.

De landelijke daling van het aantal bijstandshuishoudens zet door, concludeert onderzoeksbureau Ape. Met de landelijke daling van 7 procent in 2007 realiseren de Nederlandse gemeenten bijna een derde van het doel uit het bestuursakkoord van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Daarin is een daling afgesproken van 25 procent tussen 1 januari 2007 en 31 december 2011.

Van 2.575 naar 1.674 bijstandshuishoudens
De daling van bijstandshuishoudens startte in Vlaardingen in 2005. Door een nieuw financieel verdeelsysteem van het Rijk in het kader van de Wet Werk en Bijstand kreeg Vlaardingen minder geld voor de bijstandsuitkeringen. Dit was een extra stimulans om het aantal uitkeringen te verminderen. Tussen 1 januari 2005 en 31december 2007 zijn de Vlaardingse bijstandsuitkeringen gedaald van 2.575 naar 1.674. Hiermee staat Vlaardingen al drie jaar in de top tien van grootste dalers van de Nederlandse gemeenten met meer dan 60.000 inwoners.

Aan het werk
De daling van de bijstandshuishoudens in Vlaardingen heeft diverse oorzaken. Na het invoeren van de Wet Werk en Bijstand startte Vlaardingen met een grondige screening van de bijstandsgerechtigden op het recht op bijstand, door bijvoorbeeld bestanden te koppelen en huisbezoeken af te leggen.

Verder zette de afdeling Sociale Zaken zich de afgelopen jaren extra in voor het helpen van bijstandsgerechtigden aan werk. Dit doet de afdeling bijvoorbeeld door te bemiddelen naar banen en het creëren van werkervaringsplaatsen, maar ook door het aanbieden van cursussen en korte opleidingen. Ook krijgen Vlaardingers die een uitkering aanvragen direct werk aangeboden. Van de Vlaardingers die in 2007 een aanvraag voor een bijstandsuitkering indienden, had 58 procent die uitkering uiteindelijk niet nodig.

Onderzoek van Ape
Vanaf de invoering van de Wet Werk en Bijstand in 2004 tot en met 30 september 2007 is het aantal bijstandshuishoudens in Vlaardingen met 26 procent gedaald, terwijl het landelijke gemiddelde op een daling van 15 procent ligt. Dit blijkt ook uit het onderzoek van bureau Ape. Wie meer wil weten over het onderzoek, kan terecht op www.ape.nl.