International Film Festival Rotterdam
37th International Film Festival Rotterdam
23 januari - 3 februari 2008

PERSBERICHT 28 januari 2008

Korte films bekroond op International Film Festival Rotterdam

Maandagavond 28 januari 2008 zijn in Theater Lantaren/Venster in Rotterdam de winnaars bekend gemaakt van de Tiger Awards voor korte film. De drie winnende korte films zijn Ah, Liberty! van Ben Rivers (Groot-Brittanië), As I Lay Dying van Ho Yuhang (Maleisië) en Observando el cielo van Jeanne Liotta (Verenigde Staten). De Prix UIP Rotterdam 2008 voor korte film werd uitgereikt aan Joy van Joe Lawlor & Christine Molloy (Groot Brittanië). Een eervolle vermelding werd toegekend aan Unlith van Mihai Grecu (Frankrijk).

Een ruime selectie van de korte films in het International Film Festival Rotterdam is te zien in de 'Short Film Marathon' op zaterdag 2 februari vanaf 11.00 uur in Lantaren 1 tot middernacht (met ticket vrije in- en uitloop).

Tiger Awards Competitie voor korte film 2008
Voor de Tiger Awards Competitie voor korte films zijn 20 films geselecteerd met een maximum lengte van zestig minuten. Aan elk van de drie gelijkwaardige Tiger Awards voor korte films is een prijs verbonden van 3.000,- Euro. De jury van de Tiger Awards Competitie voor korte film werd gevormd door Moniek Toebosch (Nederland), beeldend kunstenaar, Katia Rossini (België), curator van bioscoop en film distributeur Cinema Nova in Brussel, en Mike Hoolboom (Canada), film- en video kunstenaar.

De toelichting van de jury bij de drie winnaars van de Tigers Awards voor korte film:

Ah, Liberty! van Ben Rivers (Groot Brittanië)
"Voor de compassie, de weigering van het sentiment, de geestige montage en dramaturgie van het alledaagse."

As I Lay Dying van Ho Yuhang (Maleisië)
"Voor zijn haarscherpe kadreringen, zijn vlotte en trefzekere omhelzing."

Observando el cielo van Jeanne Liotta (Verenigde Staten)
"Voor de narratieve zoektocht naar het zien, niet bang voor schoonheid."

Prix UIP Rotterdam 2008
De prijs omvat 2.000 Euro en een automatische nominatie voor de European Film Awards, uit te reiken in december 2008. Uit de genomineerden kiezen de 1600 leden van de European Film Academy de uiteindelijke winnaar.

Het commentaar van de jury, bestaande uit de Nederlandse filmmaaksters Coco Schrijber en Sietske Tjallingii, en directeur van het Cork Film Festival Michael Hannigan (Ierland) op de winnende film Joy van Joe Lawlor & Christine Molloy (Groot Brittanië):

"Dit is een wonderschone, filmische korte film, waarin inhoud en vorm perfect in balans zijn. Met opzet gekozen slow-motion en een kundig gechoreografeerde opbouw, maken van Joy niet enkel een reis door het park waar de film zich afspeelt, maar ook een boeiende en verbeeldingrijke reis."

De toelichting van de jury bij de eervolle vermelding:
Unlith van Mihai Grecu (Frankrijk)

"Een betoverende film die, met krachtige beelden en een hypnotiserende soundtrack, je meevoert naar een eigen mysterieuze wereld en je sprakeloos achterlaat."

(einde persbericht)

Noten aan de redactie (