busstra: "digitale modules voor academisch onderwijs in âhumane voeding" Mw.ir. M.C. (Cora) Busstra: "Digitale modules voor academisch onderwijs in âhumane voeding"

29 jan 2008 16:00

Onderdeel: Wageningen Universiteit

Locatie: Aula, gebouw 362, Gen. Foulkesweg 1, Wageningen
Organisatie: Wageningen Universiteit

Promotor: prof.dr.ir. P. van 't Veer (Humane voeding en epidemiologie)
Co-Promotor: Prof.dr. M. Müller (Promotor), Drs. R.J.M. Hartog

E-learning en digitale onderwijs modules worden steeds populairder. Daarom wilden wij onderzoeken wat de waarde van dergelijk leermateriaal is voor academisch onderwijs in de Humane Voeding. Hiertoe zijn 5 modules ontwikkeld die de volle breedte van dit vakgebied bestrijken. De modules behandelen onder andere de opzet, data analyse en interpretatie van nutrigenomics laboratorium-onderzoek, humane voedingstrials en epidemiologisch onderzoek. Studenten waren positief over het gebruik van dit leermateriaal. Ze gaven aan dat ze er veel van leerden, dat het hen activeerde en motiveerde. Vooral de interactieve en visuele elementen werden erg gewaardeerd. Uit examenresultaten bleek dat voldoende studenten de leerdoelen behaalden.
Het ontwikkelen en gebruiken van het leermateriaal heeft ook vakdidactische kennis over vaak voorkomende problemen in het onderwijs en over het toepassen van algemene onderwijskundige principes op een specifiek vakgebied opgeleverd. De opgedane kennis wordt nu ingezet bij het ontwikkelen van e-learning modules binnen drie Europese netwerken (NuGO, EuroFIR, EURRECA).

Titel proefschrift: "Design and evaluation of digital learning material for academic education in human nutrition" Meer over dit onderwerp
Directe internet uitzending van de promotie