Radboud Universiteit Nijmegen


Persbericht 08-04

Nijmegen, 17 januari 2008.

29 januari Studiedag Middeleeuwen:
Rekenen met Wodan, oud-Engelse magie in bijbelcommentaren en andere wetenswaardigheden

Het Institute for Historical, Literary and Cultural Studies van de Radboud Universiteit Nijmegen houdt dinsdag 29 januari voor het vijfde jaar een Studiedag Middeleeuwen. Nijmeegse onderzoekers uit diverse disciplines vertellen en laten zien wat zij vanuit hun vakgebied kenmerkend of opmerkelijk vinden aan de middeleeuwen. Daar zal blijken dat ook eenentwintigste-eeuwse wetenschappers nog wel eens de wenkbrauwen fronsen bij het zien van een zonderlinge middeleeuwse tekst of afbeelding en verzuchten: 'Rare vogels, die middeleeuwers' Zo tekenden ijverige monniken soms voor andere monniken - in de marges van de boeken - scabreuze afbeeldingen. Hoe is deze monnikenhumor te rijmen met het sacrale karakter van een klooster? De studiedag is bedoeld voor studenten letteren, filosofie, religiewetenschappen, theologie, rechten en voor andere geïnteresseerden van binnen en buiten de universiteit.

Middeleeuwse toestanden?

De verkoop van organen van ter dood veroordeelden in China, de bestraffing van een Britse vrouw in Sudan omdat ze een beer 'Mohammed' noemde: in de media werden ze betiteld als 'middeleeuwse' toestanden. Middeleeuws heeft inderdaad ook de betekenis van primitief, barbaars of achterlijk, maar meestal bedoelen we toch de duizend jaar tussen de val van het Romeinse Rijk en de ontdekking van Amerika. En anno 2008 weet vrijwel iedere student die minstens één college middeleeuwse studies heeft gevolgd dat er geen karakteristiek kan worden gegeven die recht doet aan de duizend jaar die we middeleeuwen noemen. Tijdens de Studiedag Middeleeuwen geven wetenschappers vanuit het Titus Brandsma Instituut, de letterenfaculteit, de filosofie en het recht voordrachten over middeleeuwse thema's. Er zijn twee bijdragen over getallen: Rekenen met Wodan, over oud-Engelse magie rond het cijfer negen, en over getallen in vroegmiddeleeuwse bijbelcommentaren. Er zijn voordrachten over recht in de middeleeuwen, middeleeuwse visies op redelijkheid en vrijheid, middeleeuwse beelden van de kosmos, de verspreiding van de Senecabloemlezing, de voortgang van de tijd en over Geert Groote: was dat nu een typische middeleeuwer of een voorloper van de nieuwe tijd?

Typisch middeleeuws. Studiedag Middeleeuwen, 29 januari 2008, Radboud Universiteit Nijmegen, Gymnasion, zaal GN 003, toegang gratis, aanvang 09.30 uur. Inschrijving niet nodig. Programma: zie http://www.ru.nl/home/persberichten/hlcs/29_januari_studiedag/

Informatie: J.Kessler@let.ru.nl

Noot voor de pers:

Contact met de organisatie of met sprekers: wetenschapsredactie Radboud Universiteit Nijmegen, tel. 024 - 361 6000

Zie ook www.ru.nl/onderzoek en blijf op de hoogte via www.ru.nl/wetenschapsagenda