Gemeente Amersfoort

Persbericht

Raadsgriffie

nummer: 2008/02

datum: 24 januari 2008

Betaalbare woningen in 2030 belangrijker voor jongeren dan uitgaan

Jongeren vinden het belangrijker dat de gemeente Amersfoort in 2030 aandacht besteedt aan betaalbare woningen dan aan uitgaansmogelijkheden. Bovendien vinden zij het een goed idee dat alle jongeren dan verplicht een maatschappelijke stage lopen. Dat blijkt uit onderzoek onder Amersfoortse jongeren over Amersfoort in 2030, dat in opdracht van de gemeenteraad is uitgevoerd.

De digitale vragenlijst is ingevuld door 641 Amersfoortse jongeren van 10 tot en met 24 jaar. 42% van hen geeft aan dat zij in 2030 nog in de stad willen wonen. Als de stad op dat moment groter is, dan moet er wel veel natuur komen in nieuwe wijken (80%). Dat vinden jongeren belangrijker dan de ontwikkeling van natuur buiten de stad. De respondenten typeren de stad als gezellig (53%), middelgroot (32%) en sfeervol (25%), maar ook als een stad waar weinig te doen is (21%).

Meepraten
Op de vraag met welke onderwerpen de gemeente zich moet bemoeien in 2030, antwoordt de overgrote meerderheid van de jongeren drugsgebruik, geweld binnen het gezin, brandveiligheid van huizen en armoede. Iets minder belangrijk vinden zij de bemoeienis van de gemeente met gezond eten, alcohol en het afronden van de opleiding. Zelf willen de jongeren in 2030 liever meepraten over het geld dat de gemeente uitgeeft (77%) dan over het kiezen van de burgemeester (21%).

Digitaal jongerenpanel

De gemeenteraad heeft de afgelopen maanden gewerkt aan een toekomstvisie voor Amersfoort in 2030, onder de noemer GA2030. Daarin heeft hij ook de mening van jongeren meegenomen. Hiervoor is gebruik gemaakt van het jongerenpanel dat de gemeente in december is gestart. De mening van de jongeren uit dit panel neemt de gemeente mee bij het maken van plannen, bijvoorbeeld op het gebied van sport- en uitgaansvoorzieningen. Het nieuwe jongerenpanel sluit ook aan bij de doelstellingen van Operatie Amersfoort Jong, waarin onder meer participatie en betrokkenheid van jongeren centraal staan.



Gemeente Amersfoort