Gemeente Rotterdam

De raadscommissies vergaderen in de week van 29 tot en met 31 januari 2008.

Commissie Maatschappelijke Ondersteuning, Volksgezondheid en Participatie

Dinsdag 29 januari, 9.15 uur

Om te beginnen bespreekt de commissie de evaluatie van de eerste Wijkactieprogramma's. Alle deelgemeentes hebben afgelopen jaar een plan opgesteld voor het verhogen van de sociale kwaliteit in de wijken. Op basis van de evaluatie heeft het college aanvullende afspraken met de deelgemeenten gemaakt. Het tweede bespreekonderwerp is de eerste voortgangsrapportage Eergerelateerd Geweld. De Rotterdamse aanpak van eergerelateerd geweld is een landelijke pilot. Tot slot gaat de commissie in gesprek met wethouder Kaya over de subsidieverstrekking aan de beloonde Rotterdam Ideeën.

Commissie Fysieke Infrastructuur, Buitenruimte en Sport

Woensdag 30 januari, 9.00 uur

De commissie bespreekt onder andere het akkoord, dat de gemeente heeft bereikt met de corporaties over de aanpak van de zeven Rotterdamse krachtwijken. Dit zijn de wijken die door Minister Vogelaar (Wonen, Wijken en Integratie) zijn geselecteerd.

Commissie Jeugd, Onderwijs en Cultuur

Woensdag 30 januari, 14.00 uur

De commissie spreekt met wethouder Kaya over het plan voor de uitvoering van Jongerenhoofdstad 2009. Verder geeft zij een advies aan de gemeenteraad over de verlenging van de zendmachtiging voor de Stichting Lokale Omroep (SLOR). De verlenging geldt voor een periode van vijf jaar en wordt afgegeven door het Commissariaat van de Media.

De vijfde Monitor Voortijdig Schoolverlaten komt ook aan de orde. Hiermee houden het college en de gemeenteraad in de gaten of de collegedoelstelling op dit punt wordt gehaald. De collegedoelstelling is dat in 2010 het aantal voortijdige schoolverlaters met 20 % is afgenomen ten opzichte van 2006.

Onder voorbehoud debatteert de commissie over de afdoening van de motie-Hagenaars om elf kindvriendelijke wijken te realiseren.

Commissie Economie, Sociale Zaken, Haven, Milieu en Vervoer

Donderdag 31 januari, 9.30 uur

De commissie spreekt opnieuw over buslijn 77. In een brief legt verantwoordelijk wethouder Baljeu uit dat deze buslijn niet terugkomt zoals de gemeenteraad had gevraagd in de motie-De Kleijn die in november 2007 werd aangenomen. Wel is er een aantal verbeteringen aangebracht in de dienstregeling voor 2008 en worden voor 2009 verdere verbeteringen in het vooruitzicht gesteld.

Daarna komt het beleid aan de orde voor de externe veiligheid in Stad en Haven. In een strategienotitie staat welke risico's aanvaardbaar worden geacht bij de opslag en het vervoer van gevaarlijke stoffen. De nieuwe marktverordening staat voor de tweede keer op de agenda waarbij aan de orde komt hoe de gemeente ervoor wil zorgen dat er een divers brancheaanbod blijft op de weekmarkten. Tenslotte bespreekt de commissie onder andere de in- en uitstroomcijfers van de Wet Werk en Bijstand (WWB) uit het derde kwartaal 2007.

Commissie Bestuur, Veiligheid en Middelen

Donderdag 31 januari, 19.00 uur

De vergadering begint met de bespreking van het Investeringskader 2008. De gemeenteraad heeft dit kader vastgesteld op 430,1 miljoen. De commissie bespreekt welke projecten eerst aan de raad moeten worden voorgelegd, voordat het college tot investeringen overgaat. De commissie spreekt ook over het Actieprogramma aanpak jeugdoverlast. Dit programma komt tegemoet aan de motie van PvdA, CDA, VVD en GroenLinks, uit mei 2007, om overlastgevende jeugd aan te pakken. Afspraak is dat 20 Rotterdamse wijken (in zeven deelgemeenten) een speciale jeugdaanpak krijgen, langs drie sporen; grenzen stellen & kansen bieden, onderhoud & beheer en sociaal & fysiek investeren. Tenslotte staan de jaarplannen van de politie en het Openbaar Ministerie op de agenda.

Actualiteitenuur gemeenteraad

Donderdag 31 januari, 14.00 uur, raadzaal

De onderwerpen zijn kort na 10.00 uur bekend. Het actualiteitenuur wordt live uitgezonden op internet www.rotterdam.nl. Ook zijn hier achteraf de beelden terug te zien per agendapunt (gemeentebestuur/gemeenteraad/ videoarchief).

Bron: Griffie, 25-01-2008