Gemeente Bernheze


Hooghuis Lyceum draait dagje mee bij gemeente

Op 29 januari komt één van de groepen van het derde leerjaar van het Hooghuislyceum (56 leerlingen) een hele dag naar het gemeentehuis. Zij spelen daar in verschillende groepen de gemeenteraad na, onder intensieve begeleiding van het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP). Het is een jongerenparticipatieproject met een belangrijk educatief element: leren door ervaren (learning bij doing).

Op 10 januari bepaalden de deelnemende leerlingen van het Hooghuislyceum onder leiding van burgemeester Jos Heijmans het thema voor de wegwijsdag: SAMEN. De deelnemers bedenken in groepjes concrete projecten die uitgevoerd kunnen worden. Hiervoor is een beperkt budget beschikbaar van EUR 1.250. Gedurende de dag gaan ze per groep een idee uitwerken tot een zo goed mogelijk onderbouwd projectvoorstel. Via deskundige ambtenaren, wethouders en raadsleden komen de leerlingen aan de benodigde informatie. Ze kunnen ook bij externe deskundigen zoals bijvoorbeeld de jongerenwerker informatie opvragen.

Besluit nemen
In de loop van de middag zijn de projectvoorstellen klaar en gaan alle groepen zich voorbereiden op het spectaculaire sluitstuk: de openbare jeugdraadsvergadering in de raadzaal van het gemeentehuis. In deze vergadering kiezen de deelnemers na een debat over alle voorstellen zelf bij meerderheid welk van de 6 projectvoorstellen werkelijk uitgevoerd wordt. Zoals gebruikelijk bij een raadsvergadering is iedereen welkom op de publieke tribune. Met name de ouders en medeleerlingen zijn uitgenodigd. De vergadering begint om 19.00 uur.

Landelijke politiek
Het derde jaar van het Hooghuislyceum kent twee zogenoemde stamgroepen. Parallel aan de wegwijsdag gaat de andere stamgroep naar Den Haag om daar aan de landelijke politiek te snuiven. Dat project heet: De Haagse Tribune.

Uitzending
De leerlingen worden de hele dag gevolgd door een filmploeg van de Bernhezer Omroep Stichting. Op woensdag 13 februari om 20.00 zal via de lokale tv (WAN TV) een samenvatting uitgezonden worden van de activiteiten die dag en van de vergadering.