Gemeente Maastricht

Tweedaagse workshop over mogelijkheden toepassing 'Cradle to Cradle' in Maastricht

De Gemeente Maastricht en de Provincie Limburg organiseren op 29 en 30 januari een tweedaagse workshop over de toepassingsmogelijkheden van het 'Cradle to Cradle ' principe in Maastricht Noord-Oost. In dat gebied vinden de komende jaren veel nieuwe ontwikkelingen plaats waaronder het project A2 Maastricht, het wijkactieplan voor Maastricht-Noord-Oost (Prachtwijk), ontwikkelingen rondom de Geusselt en de Landgoederenzone.

Cradle to Cradle is een vernieuwend concept voor duurzaamheid. De centrale gedachte is, dat alle gebruikte materialen na te zijn gebruikt in het ene product, nuttig kunnen worden ingezet in een ander product. In de meest ideale toepassingsvorm ontstaat daardoor geen kwaliteitsverlies en ook geen afval. Het Cradle to Cradle concept richt zich sterk op het gebruik van bepaalde (grond)stoffen in producten en productieprocessen. Ook wordt het toegepast in het ontwerpen van gebouwen waarbij veel aandacht is voor energie-en watergebruik.

Met deze tweedaagse workshop willen de Provincie Limburg en de Gemeente Maastricht direct belanghebbenden inspireren om de Cradle to Cradle gedachte zo veel als mogelijk toe te passen in de nieuwe ontwikkelingen voor het gebied. Een van de grondleggers van de gedachte prof. Dr. .Braungart zal op een van de dagen ook aanwezig zijn om uitleg en toelichting te geven.

De initiatiefnemers hopen dat deze workshop een veelvoud aan ideeën oplevert aan Cradle to Cradle ontwerpprincipes. Deze ideeën zullen vervolgens worden verwerkt in een inspiratieflyer, die verspreid wordt aan bestuurders, ontwerpers en ondernemers om zodoende de Cradle to Cradle gedachte verder uit te dragen en een plek te geven in de verdere uitwerking van de plannen.