Gemeente Vlaardingen


Graan en Broodles

28 januari 2008

Broodjes bakken in Het Hof

In het centrum van Natuur- en Milieu Educatie draait de komende maanden alles om Graan en Brood.

De échte bakkers

In twee uur tijd leren zon 1500 kinderen van de groepen 5 en 6 van de Vlaardingse basisscholen van alles over diverse graansoorten en wat er nu allemaal nodig is om een boterham op tafel te krijgen.

Na een klassikale uitleg die begint bij een tarwekorrel en die eindigt bij de boterham, gaan de kinderen zelf aan de slag. Tijdens de uitleg is er voor de hele groep deeg gemaakt en daarna mogen de kinderen hun eigen broodje ontwerpen. Als iedereen er eentje gemaakt heeft in de bakkerij gaan de broodjes tegelijk de oven in en aan het eind van de les kan er worden geproefd.

Broodjes kneden
Terwijl de broodjes liggen te bakken gaan de leerlingen in groepjes allerlei opdrachtjes doen die met graan en brood te maken hebben.

Zo is er een tafel met zeven Om wit brood te bakken heb je bloem nodig en met behulp van een zeef halen de kinderen de zemelen er uit waardoor de bloem in een schaal valt.

Het zeven

Er is een dorsvloertje waar de kinderen tarwe-aren gaan dorsen. Daarna wordt het kaf van het koren gescheiden met de wanmand. Ook is er een maïshoek. Hier wordt maïs gepoft en kunnen de kinderen smikkelen van popcorn. Verder is er nog een rijsthoek, een opdracht over landbouwwerktuigen, kunnen de kinderen graan malen en is er een winkeltje met allerlei graanproducten waarbij gekeken wordt naar de graan ingrediënten.

Malen
Na alle opdrachten komen ze weer terug in de kring en daar begint het proeven van de zelf gebakken broodjes. Dankzij het gist zie je echt luchtbelletjes in de broodjes, net zo als bij een echte boterham !

De graan en broodles in het NME centrum aan de Hofsingel duurt tot 26 maart. Daarna komen de groepen 7 en 8 aan de beurt voor een hele andere les.