Gemeente Vlaardingen
Graan en Broodles
28 januari 2008
Broodjes bakken in Het Hof
In het centrum van Natuur- en Milieu Educatie draait de komende
maanden alles om Graan en Brood.
De échte bakkers
In twee uur tijd leren zon 1500 kinderen van de groepen 5 en 6 van de
Vlaardingse basisscholen van alles over diverse graansoorten en wat er
nu allemaal nodig is om een boterham op tafel te krijgen.
Na een klassikale uitleg die begint bij een tarwekorrel en die eindigt
bij de boterham, gaan de kinderen zelf aan de slag. Tijdens de uitleg
is er voor de hele groep deeg gemaakt en daarna mogen de kinderen hun
eigen broodje ontwerpen. Als iedereen er eentje gemaakt heeft in de
bakkerij gaan de broodjes tegelijk de oven in en aan het eind van de
les kan er worden geproefd.
Broodjes kneden
Terwijl de broodjes liggen te bakken gaan de leerlingen in groepjes
allerlei opdrachtjes doen die met graan en brood te maken hebben.
Zo is er een tafel met zeven Om wit brood te bakken heb je bloem nodig
en met behulp van een zeef halen de kinderen de zemelen er uit
waardoor de bloem in een schaal valt.
Het zeven
Er is een dorsvloertje waar de kinderen tarwe-aren gaan dorsen. Daarna
wordt het kaf van het koren gescheiden met de wanmand. Ook is er een
maïshoek. Hier wordt maïs gepoft en kunnen de kinderen smikkelen van
popcorn. Verder is er nog een rijsthoek, een opdracht over
landbouwwerktuigen, kunnen de kinderen graan malen en is er een
winkeltje met allerlei graanproducten waarbij gekeken wordt naar de
graan ingrediënten.
Malen
Na alle opdrachten komen ze weer terug in de kring en daar begint het
proeven van de zelf gebakken broodjes. Dankzij het gist zie je echt
luchtbelletjes in de broodjes, net zo als bij een echte boterham !
De graan en broodles in het NME centrum aan de Hofsingel duurt tot 26
maart. Daarna komen de groepen 7 en 8 aan de beurt voor een hele
andere les.