Waterschap Roer & Overmaas


nieuwe stijl

Waterschapsverkiezingen nieuwe stijl

In de periode van 13 tot en met 25 november 2008 zijn de verkiezingen voor de leden van het algemeen bestuur van het waterschap Peel en Maasvallei en van het Waterschap Roer en Overmaas. In dezelfde periode houden ook de overige waterschappen verkiezingen. De verkiezingen vinden in een nieuwe vorm plaats.

In november 2008 vinden de verkiezingen tegelijk voor alle waterschappen in heel Nederland plaats. Er wordt gekozen via een lijstenstelsel. Dit betekent dat op een lijst van een belangengroepering wordt gestemd en binnen die lijst op een kandidaat. Een belangengroepering kan bijvoorbeeld zijn: natuur- en milieuvereniging, politieke partij, woningbouwvereniging, allochtone vereniging, ondernemersvereniging, hengelsportvereniging, natuur- en recreatievereniging, jachtvereniging, watersportvereniging.

Stemmen
Het algemeen bestuur bestaat vanaf 1 januari 2009 uit 25 zetels. Nu zijn dat er nog 31. 16 van de 25 zetels worden straks ingevuld via rechtstreekse verkiezingen. Alle inwoners die op 16 september 2008 wonen in het werkgebied van het betreffende waterschap en op 25 november 2008 18 jaar of ouder zijn, mogen in november hun stem uitbrengen. Zij ontvangen één stembiljet. De uitslag van de verkiezingen bepaalt de verhouding tussen de belangengroeperingen over de 16 zetels. Het stemmen kan schriftelijk per post of via internet.

Negen van de 25 zetels zijn aangewezen. Voor deze zetels zijn geen verkiezingen; de personen worden benoemd. Het betreft twee zetels voor de belangen van natuurterreinen, vier zetels voor de belangen van de agrariërs en drie zetels voor de belangen van bedrijven. De Limburgse Land- en Tuinbouwbond, het Bosschap en de Kamer van Koophandel en Fabrieken benoemen deze negen personen via een open procedure.

Eerst registreren
Om mee te kunnen doen aan de verkiezingen, moeten belangengroeperingen zich bij het stembureau van het waterschap registreren. Naar verwachting kunnen belangengroeperingen dit vanaf april 2008 doen. De datum vanaf wanneer registratie mogelijk is, hangt af van wetgeving die op dit moment nog in procedure is. Zodra duidelijk is wanneer registratie mogelijk is laten de Limburgse waterschappen dit weten.